Recensioner

En klump i magen

söndag 29 mars, kl 22:51 av 0 kommentarer

Malin är gravid och hon som inte ens ville ha barn. Plötsligt händer det som inte fick hända och frågan är vad hon och hennes pojkvän ska göra nu. Ska de behålla det? Är de redo? Pojkvännen har alltid velat ha barn och Malin börjar efter den inledande chocken också förlika sig med tanken på att bli mamma. De ska bli föräldrar! Så otroligt underbart…och läskigt, på samma gång.

De svenska seriedebuterna står som spön i backen nu när våren äntligen är. Efter Alma Thörns lysande Alltid hejdå är det dags för Malin Granroths första seriebok som handlar om hennes första graviditet. Alla omtumlande och motstridiga känslor som alla föräldrar går igenom och som så snyggt sammanfattas i den dubbelbottnade titeln: En klump i magen.

Med ett bra flöde och stilrent formspråk får vi följa med på Malins resa som både innehåller glädjen över att handla de första barnkläderna, känna de första sparkarna och se det lilla underverket vid det första ultraljudet, men den innehåller också mycket stress, ilska, frustration och rädsla inför det nya livet som ska komma. Trappan upp till jobbet som bara blir jobbigare och jobbigare att besegra, pojkvännens jobb som gör att han är borta flera veckor i sträck, omvärldens krav och normer, risken att halka efter i löneutvecklingen, med mera, men också om hon kommer att bli en bra förälder, risken för missfall och att hon verkligen inte vill bli den statistiskt ”bästa” föräldern, det vill säga mamman.

Till allt detta kommer känslan av ensamhet när pojkvännen är borta på jobb, paniken när de förlorar sin lägenhet och även det faktum att själva förlossningen kan bli en väsentlig osäkerhetsfaktor. Boken är också ett inlägg i debatten om den svenska förlossningsvården där platsbrist, BB-nedläggningar och barnmorskebrist nu blivit vardag men att många, inte minst Malin, inte tänker acceptera detta och kräver en snar förändring. En klump i magen innehåller också många härliga ögonblick, framförallt känslan när man upptäcker att man kanske pratar för mycket om sin graviditet men inte kan hejda sig eftersom det är så fantastiskt…och läskigt.

Malin är, precis som jag, en östgöte som bosatt sig i Malmö och kärleken till staden, speciellt kvarteren runt härliga Möllan, är en av bokens många höjdpunkter. Södervärn, Triangeln, Di Penco (stans bästa pastaställe) och Rosengård dyker upp och även min absoluta favoritbutik på Möllan (”Vet ni!!”) vilket gör att jag verkligen känner mig som hemma. Ytterligare en härlig seriedebut och näst på tur är Nästan i mål av Olivia Skoglund.

Manus: Malin Granroth
Illustration: Malin Granroth
Förlag: Kartago Förlag
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...