Recensioner

Återvändsgränder – min uppväxt i Palma de Mallorca

söndag 22 november, kl 22:37 av 0 kommentarer

2020 är ett annorlunda år (och då tänker jag inte på ni vet vad), framförallt på den svenska seriemarknaden där vi i år fått njuta av två fina utgåvor av spanska serier i svensk översättning. I våras publicerade Palabra förlag sin första seriebok, nämligen den mycket läsvärda, prisbelönade och hyllade Emilio och glömskan (Arrugas) och nu i november valde Ordfront Galago att ge ut Gabi Beltráns skildring av sin tuffa uppväxt i Palma de Mallorcas fattiga kvarter under 1980-talet, finstämt och lyhört illustrerad av en annan Palma-bo, nämligen Bartolomé Segui.

Återvändsgränder (Historias del barrio) är en uppväxtskildring som utspelar sig i ett semesterparadis men långt ifrån sangrian, hotellen, paraplydrinkarna och badstranden. Här skildras istället en vardag som präglas av droger och gängkriminalitet där flera av ungdomarnas mödrar är eller har varit prostituerade och där fäderna är alkoholiserade eller helt frånvarande.

Genom olika episoder får vi lära känna Gabi och hans vänner, som när de guidar amerikanska matroser i horkvarteren och blir bjudna på amerikansk frukost dagen efter, lyssna på visdomsord av den sjuke och ensamme grannen Paco som tillbringar dagarna med att pimpla kallt vitt vin på sin balkong, jagas av polisen när de cruisar runt på ön i en stulen cabriolet, träffa Gabis gamla och snälla mormor där han brukar sova över när det blir för jobbigt hemma, med mera.

Hela boken är en mycket ärlig självrannsakan där Gabi redan som ung visste att det fanns en värld utanför som han längtade efter, en värld där mödrar inte slog sina barn i ren frustration över familjens utsatthet, där fäder inte försvann när man bara var tre år gammal och tvingade övriga familjen att leva på existensminimum, en värld fylld av konst och kultur där våld inte löste alla problem. Första gången Gabi får smak för denna okända värld är när han av en slump lär känna en ung, vänlig och sofistikerad svenska som flyttat till ön för att undervisa i engelska och även om han väljer att återvända till sitt gamla gäng så är detta en viktig brytpunkt i hans liv.

Återvändsgränder skildrar också den starka gemenskapen pojkarna emellan där alla har det tufft på olika sätt men ställer upp för varandra i vått och torrt. Det är en mycket stark bok som också visar hur svårt det är att bryta invanda mönster, hur vidriga de än är. Det är en komplicerad hatkärlek som går rakt in i hjärtat och ytterligare en fenomenal seriebok av många under året 2020.

Manus: Gabi Beltrán
Illustration: Bartolomé Seguí
Förlag: Ordfront Galago
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...