Recensioner

Hokus pokus 1: Den lilla häxan

söndag 14 februari, kl 22:50 av 0 kommentarer

Det är sista veckan på sommarlovet och nioåriga Ida har tråkigt. Alla barn hon känner är bortresta och även om de hade varit hemma har hon ingen hon kan kalla ”kompis” eller ”bästis”. Hennes pappa rycker upp henne ur hennes tankar när han föreslår att de ska gå till Sjöviksbadet och även om hon vet att det dräller av skrikiga och jobbiga småbarn där så följer hon med. Kanske kan hon hitta något roligt skräp att leka med på vägen dit genom skogen men när Ida petar med en pinne bland buskarna hittar hon något mycket märkligt: en riktig häxhatt! Kanske är det någon häxa som cyklat förbi här en mörk natt och tappat den i farten. Ida borstar av hatten och tänker: ”Det är som att hitta en skatt. Och den är bara min”.

Fabian Göranson är en av mina favoriter bland svenska serieskapare som både kan leverera reflekterande realism om vår oroliga samtid, som i den mycket läsvärda reseskildringen Drömmen om Europa (vinnare av Urhunden 2018), eller frejdig och burlesk fantasy, som i följetongen om den tappre unge riddaren Martilo. I samband med 75-årsjubiléet 2020 av Astrid Lindgrens odödliga barnbokskaraktär Pippi kom han även ut med en mycket välgjord bearbetning av Pippi på rymmen med underbara mustiga färger, en spjuveraktig glimt i ögat och sprängfylld med härliga detaljer som ger den perfekta kryddan till Astrids fascinerande universum.

I Hokus pokus har Fabian skapat sitt egna lilla universum i en liknande saga för barn, i det här fallet den ensamma flickan Ida som hittar en häxhatt och helt plötsligt upptäcker att hon har magiska krafter och som ett brev på posten helt plötsligt blir centrum för allas uppmärksamhet på skolan – inklusive den nervösa och strama läraren Greta Borg som är osunt besatt av dödliga sjukdomar, olyckor och katastrofer.

Med en lugn och trygg berättarröst får vi lära känna Ida och hennes omgivning, från den trygga pappan med ett stort hjärta till klasskamraterna som den rolige Pablo, den superallergiska Valeria, överklasstrillingarna Alva, Bella och Cilla samt den mystiske Felix som lever i sin egen lilla värld. Det är en berättelse full av värme, humor och underbar fantasi men också starkt vemod där Idas ständiga kamp för att bryta en ond cirkel av utanförskap står i centrum.

Fabian skriver aldrig läsaren på näsan utan låter sina underbara bilder föra handlingen framåt på ett lekfullt sätt som osar av skicklighet och perfekt fingertoppskänsla när det gäller varje bildrutas placering. Hans varma och mustiga färger för tankarna till augusti månads sällsamma och vemodiga ljus och det här är en bok som jag verkligen måste rekommendera vår skolbibliotekarie att köpa in.

Att Galago nu även ger ut barnböcker är synnerligen välkommet och i händerna på Fabian Göranson ser bokserien om den lilla häxan Ida ut att bli en kommande klassiker som kommer att läsas av många barn, men också vuxna för det här är en serie som passar för alla åldrar.

Manus: Fabian Göranson
Illustration: Fabian Göranson
Förlag: Ordfront Galago
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...