Allmänt

Shazam Origins

tisdag 5 maj, kl 20:19 av 5 kommentarer

Det har funderats lite kring hur och varför Shazam egentligen uppstod, så det här är ett försök att sammanfatta hur allt egentligen började. Kanske inte så spännande eller actionfyllt så att man flyger av stolen direkt, men vafan, finns det folk som undrar så kan vi väl lika gärna berätta. Håll i hatten!

I tidernas begynnelse hade vi alla egna bloggar, alla mer eller mindre med inslag av serier, innan det till slut föll sig så att vi hamnade här. Vi har det i och för sig fortfarande, men merparten av dem är tämligen islagda för tillfället. För egen del så hamnade fokus i min gamla blogg med tiden mer och mer på just serier, och det var ur det faktumet som den första funderingen kring en ny och dedikerad serieblogg föddes. Det kändes dock inte så hett att bara kicka igång en ny blogg mitt i den redan övermättade bloggosfären och hoppas på att någon skulle snappa upp den. Man kan väl säga att ur önskan om att särskilja sig från mängden och göra något, i brist på bättre ord, större, kom idén att bygga upp en sida inte bara kring en utan kring flera personer med liknande men ändå personliga serieintressen. Att det blev just vi fyra som kör här idag beror nog lite på slumpen men främst tack vare att flera av oss läste varandras bloggar redan innan vi gjorde gemensamt slag i saken här. Så, efter lite mailande fram och tillbaka var vi först två, sedan tre och slutligen fyra, vilket kändes som ett lagom och hanterbart antal.

Så, väl samlade var det dags att försöka enas om en massa saker. Kategorisering, taggning, länkning, bildhantering och en hel del annat avhandlades, men huvuddelen av tiden innan lansering spenderades av naturliga skäl på sidans namn. Exempel på namn som fanns med i spånandet till en början var Seriebloggen, Seriesidan, Seriekollektivet, Snikt, Thwip, Shazam, Upp, upp och iväg, Fortress of Solitude / Avskildhetsfortet, Ben Urich, Dunkardags, Heroes vs Villains, Blogs of Steel, Ögonlaser, Clobbering Times, Seriekrock med flera. Efter mycket stötande och blötande hade vi om jag inte minns fel kokat ned det till Upp, upp och iväg, Seriekrock, Dunkardags och Shazam. Efter det vet jag inte riktigt hur det gick till, men domänen shazam.se var ledig och låg väl liksom rätt i munnen, så det var den vi slutligen landade i. Måste säga att det känns riktigt bra nu när man levt med namnet ett tag.

En annan het potatis, faktiskt ännu hetare än namnet, var hur logotypen skulle se ut när vi väl bestämt att det skulle bli Shazam. Det är mycket tack vare att sidan lanserades i princip samtidigt som filmatiseringen av Watchmen hade premiär som vi efter många om och men (och kanske några typiskt svenskt knutna nävar i fickorna?) bestämde oss för att köra på den logotyp ni ser på sidan idag. Vi hade dock till en början en idé om att låta er läsare designa en logga åt oss, lite som en tävling, men det kändes väl kanske lite småpretentiöst och sniket att lägga det jobbet på läsarna direkt vid launch. Kanske kan vara läge att återuppta den idén nu när vi varit live ett tag? Eller?

Framtiden då? Fram tills nu så har ju tyngden främst legat på amerikanska superserier, men vi får väl se hur det hela utvecklar sig framöver. Vi har inget regelverk hugget i sten gällande vad som får postas eller inte, så vi freestylar mest och kör de grejer vi gillar (eller ogillar) just nu. Idag råkar det vara superhjältar, imorgon kanske det är alternativa undergroundserier från Nordkorea. Vi gör lite som vi vill helt enkelt. Hoppas du gillar det, för det gör vi. Tack för att du läser.

/Redaktionen

Kommentarer

 1. Dennis says:

  Oj, här går det minsann undan. Verkligen kul att du ville ta dig tid att berätta lite kortfattat om bakgrunden till Shazam.se, och inte minst att du var så snabb med att knåpa ihop och publicera ett inlägg i ämnet.
  Det tackar vi för!

  Och nej, jag tycker inte att sidans logga bör bytas ut. I alla fall inte än på ett tag, möjligtvis i samband med sidans 1års jubileum, exempelvis. Men det är ju bara min högst personliga åsikt.

 2. Thomas Fels says:

  Behåll loggan! Den är klockren!

 3. Johan says:

  Gillar loggan.
  Gillar layouten.
  Gillar det ni skriver.

 4. […] skissa på det som skulle bli Shazam.se. För er som är intresserade så kan ni läsa Jonas lilla Shazam Origins om hur Shazam kom […]

 5. […] blogg för täckande serier. Ni som inte varit med oss från början kan läsa Jonas eminenta text Shazam Origins, om hur Shazam kom till. Nu är det 2014 och det har som sagt gått fem år sedan vi slog upp […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...