Krönikor och åsikter

Shazam 1 år!

fredag 19 mars, kl 08:04 av 13 kommentarer

Ja må den leva, ja må den leva uti hundrade år! Idag är det klackarna i tacket och rejäl feststämning bland oss i redaktionen för idag fyller Shazam ett år. Den 19 mars 2009 såg Sveriges största bloggkollektiv för tecknade serier dagens ljus och 365 dagar senare så gör vi verkligen skäl för den då något ambitiösa undertiteln. Vi har idag lite drygt 150 unika besökare per dag på Shazam som läser inlägg och skriver kommentarer. Ett par toppar vid ett par tillfällen har visat på besökssiffror på strax över 200 per dag! Lagom till jubileet så har vi också passerat en annan milstolpe, nämligen 400 recenserade serier och samlingar.  Fantastiskt! Det har varit en fantastisk utveckling som vida överstigit i alla fall mina förväntningar och förhoppningar när vi i januari 2009 började skissa på det som skulle bli Shazam.se. För er som är intresserade så kan ni läsa Jonas lilla Shazam Origins om hur Shazam kom till.

Det har varit ett händelserikt år. Shazam har blivit större. Inte bara till antalet recensioner, artiklar, nyheter, krönikor, etc. utan också att redaktionen har blivit större. Från fyra skribenter i början består nu Shazam-redaktionen av sex skribenter. Fyra stycken med säte i Sverige och två stycken i utlanden. En i England och en i USA (och båda heter Henrik!). Tyvärr så har Martin som var med oss från första början lämnat Shazam. Hoppas du har det bra Martin!

En annan kul sak med Shazam och som växt ordentligt under de senaste månaderna är våra intervjuer med folk i seriebranschen. Kommer ni ihåg den första intervjun vi gjorde? Det hände den 24 mars och intervjuoffret var Peter Bergting som Jonas intervjuat om bland annat The Portent och aktuella Gängkrig 145. Sen dess har det blivit många fler intervjuer, både med svenska serieskapare och branschfolk som Lisa Wibom, Niklas Asker och Jonas Andersson och internationella stjärnor som Jeff Lemire (del 1 och del 2), Evan Dorkin (del 1 och del 2) och G Willow Wilson. Inte så illa om jag få säga det själv, och bättre ska det bli! Intervjudrömmen för min del skulle vara att få Ed Brubaker att ställa upp på en intervju för Shazam. Vi får väl se hur det blir med den saken. Fler intervjuer lär det i alla fall bli.

Som sagt det har varit ett helt underbart, fantastiskt och superroligt första år med Shazam och jag hoppas på ett lika roligt, spännande och underbart andra år också. Så låt oss nu utbringa ett fyrfaldigt leve för Shazam. Den leve! Hurra! Hurra! Hurra! HURRA!!!!

Kommentarer

 1. Anton says:

  Grattis för tusan!

 2. Henrik Ö says:

  Jag kände att jag gärna hade tillbringat dagen med att bara skriva nya poster på Shazam för att fira ettårsdagen men då min fru disputerar idag (läs hennes doktorsavhandling här: http://personal.lse.ac.uk/vancouve/research.html ) är jag tyvärr lite upptagen…

  Grattis i alla fall (om man nu får säga det till sig själv)!

 3. Henrik Ö says:

  Fast jag har en fråga: om bloggen startade i mars 2009, hur kommer det sig att arkivet sträcker sig tillbaka till september 2008? Är det som jag alltid misstänkt att Shazam har tillgång till en tidsmaskin?

 4. Johan Wanloo says:

  Gratulerar. Ni har skrivit så mycket att det känns som typ två och ett halvt år

 5. Ferdinand says:

  Det har varit en jäkligt roligt år och det kommande blir säkert inte sämre det heller. Tack till alla som varit med och bidragit, både redaktionen och gästskribenter – men framförallt alla som kommenterat våra inlägg. Det har varit många intressanta diskussioner.

  Henrik, vi fuskade helt enkelt vid starten och la in lite gamla recensioner från våra gamla bloggar.

 6. Det är en bra blogg och jag läser den regelbundet. Grattis.

 7. Tomb says:

  Congratz grannar!. 🙂 Alltid trevliga recensioner här.

 8. Thomas Fels says:

  Grattis och lova att aldrig sluta.

 9. Grattis Shazam!

  Jäkligt hög klass! Vilken kulturgärning ni har gjort!

 10. Jonas D says:

  Grattis,
  som sagt, en kulturgärning av rang!

 11. Håkan / Wakuran says:

  Grattis, grattis! Wakuran likes this.

 12. Jonas says:

  Snyggt att jag missade min egen födelsedag. Bättre lycka nästa år.

 13. Jimmy Wallin says:

  Grattis!
  Ni gör ett bra jobb. Shazam är en av få bloggar jag besöker regelbundet.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...