Krönikor och åsikter

Shazam 5 år – mina intryck och minnen från fem års seriebloggande

onsdag 19 mars, kl 22:05 av 0 kommentarer

För fem år sedan slog sig fyra seriebloggar tillsammans och slog upp portarna till Shazam, Sveriges största blogg för täckande serier. Ni som inte varit med oss från början kan läsa Jonas eminenta text Shazam Origins, om hur Shazam kom till. Nu är det 2014 och det har som sagt gått fem år sedan vi slog upp portarna till bloggen. Mycket har har hänt sen dess ett par redaktionsmedlemmar har lämnat oss för annat medan andra har tillkommit till redaktionen. Men det som verkligen slår mig hur pass mycket vi på Shazam har varit med om på fem år. Till exempel så var vi i början, i princip den enda svenska blogg/site som frekvent skrev om tecknade serier. Idag finns betydligt fler, både bloggar, hemsidor, och podcasts (våra kollegor på Hög av Serier och Mangapatriarkatet för att nämna några) och jag tror och hoppas att Shazam på något vis har bidraget till den utvecklingen.

En annan sak jag kommer att tänka på när jag tänker tillbaka på dessa fem åren är hur tusan en liten serieblogg i Sverige lyckats få till intervjuer med så många framstående serieskapare. Evan Dorkin, Becky Cloonan, Jeff Lemire, Ola Skogäng, G Willow Wilson, Davis Liss och mitt eget bidrag till intervjuarkivet: Francis Manapul (allvarligt, jag är fortfarande smått chockad att han tackade ja till intervjun).

Andra roliga saker som hänt under åren är t.ex. när vi vann Stora Kulturbloggpriset för Bästa bokblogg 2010. Eller när Shazam, i skepnad av redaktionskollegan Ferdinand, var med i P3 Kultur och snackade superhjältars krafter tillsammans med Johanna Koljonen och Staffan Dahlberg från Staffars serier. Vi du lyssna på programmet så finns det fortfarande på P3 Kulturs hemsida. Klicka här så kommer du dit.

Det roligaste för mig personligen under dessa fem år med Shazam var när jag, Ferdinand och Rikard livebloggade från SPX 2010. Vilken fantastisk helg det var och så mycket trevligt folk man träffade under mässan! Jag älskade varje minut vad det och ser nu varje år fram emot att åka ner till Stockholms Internationella Seriefestival (som den numera heter) för att träffa folk, snacka serier och botanisera bland borden.Det var lite intryck och minnen från mina fem år med Shazam. Det har varit en fantastisk resa och jag är säker på att framtiden kommer att bli minst lika fantastisk, om inte mer!  Jag har en del idéer för framtiden här. Jag har t.ex. en önskedröm att om att få till en intervju med Geoff Johns eller Ed Brubaker här på Shazam. Kanske ouppnåeligt… men what the hell! Det trodde jag om Francis Manapul också!

Vi har ett härligt team här i redaktionen med ett brett kunnande och stor passion för serier och vi kommer att fortsätta att producera recensioner (i skrivande stund har vi över 1000 recensioner i vårar arkiv!), intervjua fler serieskapare, skriva krönikor, teman och mycket, mycket mer! Så jag ser fram emot 5 år till! Eller varför inte 10 år till!!! Avslutningvis så vill jag säga stort tack till alla er som läser Shazam.se. Utan er skulle den här bloggen inte vara var den är!

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...