Recensioner

Cyberforce vol. 3 TPB

fredag 26 juni, kl 14:09 av 1 kommentar

cyberforce_risingfromtheashes1993. Jag var 15 år och hade tröttnat på X-Men. Efter att både Chris Claremont, Jim Lee och flera andra av den tidens storheter valt att sluta på Marvel så dippade kvaliteten och jag började leta efter något fräsigare substitut. Marc Silvestri, en av mina dåvarande favorittecknare, som du säkert känner igen från klassiska X-event som Inferno och Mutantmassakern, hoppade även han av från Marvel och startade tillsammans med ett gäng andra stjärnkreatörer upp nya seriebolaget Image Comics. Han började där författa och teckna sin egen titel Cyberforce, som snabbt förklarat faktiskt var en ren ripoff av X-Men, fast med lite cybernetik. Serien fick en hel del kritik för att mest vara en våldsorgie mixat med silikonbrudar (precis som i princip allt annat från Image på den tiden med andra ord), men för mig som tonåring så var den ändå helt ok. Cyberforce bestod ursprungligen av:

cyberforce_vol3_tpbBallistic – En donna med vapen
Cyblade – Psylocke-kopia
Heatwave – Havok-kopia
Impact – Colossus-kopia
Ripclaw – Wolverine-kopia
Stryker – Cable-kopia
Velocity – Springer jättefort

Nu, 16 år senare, har jag återigen stiftat bekantskap med Silvestris cyberhjältar. 2006 så lanserades serien för tredje gången, med namnet Cyberforce vol. 2 (helt ologiskt i och med att volym 2 redan gick under mitten av 90-talet, så jag kallar den här för vol. 3), och jag har nyligen tagit mig igenom TPB:n som samlar #1-6. Cyberforce är en renodlad actionserie, och som en sådan tycker jag nog att den är helt ok. Allt är väldigt rakt på: En högutvecklad utomjordisk attackstyrka (som konstigt nog visar sig bestå av endast två personer) är på väg mot jorden, och det är bara Cyberforce som kan stoppa dem. Tyvärr är gänget splittrat, men Velocity samlar sakta men säkert ihop alla (förutom Stryker som är upptagen) för att mot skyhöga odds bekämpa hotet från rymden. Mer komplext än så blir det aldrig, och även om det kan låta smått banalt så kan jag tycka att det faktiskt inte behöver vara mycket krångligare än så. Dynamiken mellan karaktärerna är ok, Pat Lee är en duktig illustratör och det är bra ös i actionsekvenserna. Cyberforce är lite som skräpmat: Ibland blir man bara jävligt sugen på det.

Manus: Ron marz
Illustration: Pat Lee
Förlag: Top Cow
Betyg: 3-/5

Kommentarer

  1. Thomas Fels says:

    Gamla goa Cyberforce! Jag minns också den första volymen. Jag kom in mitt i den och följde med till slutet. Och hör och häpna, den var riktigt bra, framför allt mot slutet! Späckad med dramatik och fräsiga teckningar! Men det fick man inte tycka.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...