Recensioner

Fantomen #23/2009

torsdag 29 oktober, kl 08:43 av 0 kommentarer

fantomen23Ett populärt tema i den svenska versionen av Fantomen har varit att placera Fantomen i verkliga händelser och legender långt innan den förste Fantomen svor eden. Fantomen har kämpat mot romarna i Masada, suttit med vid runda bordet och varit gladiator i Rom. Det har dels varit förfäder till Fantomen det handlat om men även att Fantomen förflyttats bakåt i tiden på olika sätt. I det här numrets äventyr Stigman Walker Del 1: Bågens makt förflyttas den femte Fantomen några hundra år bakåt när han är på resa i England 1646. Han blir nerslagen och kastas medvetslös i en flod. Han håller sig fast i sin båge och när han vaknar upp är han i Sherwoodskogen på Robin Hoods tid. Fast någon Robin Hood finns det inte men väl Lille John och Sheriffen av Nottingham som givetvis är en ond typ.

Manuset är skrivet av David Bishop och äventyret är tecknat av Sal Vellluto, en av de bästa Fantomentecknarna för närvarande. Äventyret är ett av de bättre på länge, det finns lite comic relief i form av två vakter som gnäller en del och dessutom tar Fantomen för sig och hånglar upp Marian innan han tar upp kampen mot sheriffen iklädd mask och huva… Underhållande är det iaf och det är skönt att se att det fortfarande görs bra äventyr. Det når inte samma höjder som vissa andra tidsreseäventyr men bra är det ändå.

Blixt Gordon-äventyret En främmande värld är en fortsättning på förra numrets äventyr där Blixt och rymdgrabbarna hamnar på en annan planet tack vare Sorglös tankekraft. Där finns givetvis en ond härskare som störtas med hjälp av Blixt & co. Miljonären JB väljer att stanna kvar och lovar invånarna utveckling i form av medicin och fabriker. I slutet får Sorglös en bild av att JB behöver hjälp. Kanske är det befolkningen som redan fått nog och vill slå ihjäl honom innan han förstör deras kultur för att tvinga på dem något annat men antagligen inte. Äventyret är helt okej men inte mycket mer. Avslutningen på Lee Falks Äventyr på Eden är lika värdelös som början och irriterande gullig. Ena Herman Hedning-episoden är nästan lite kul förvånande nog. Allt som allt ett hyfsat nummer.

Manus: David Bishop
Illustration: Sal Velluto
Förlag: Egmont Kärnan
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...