Recensioner

Supergod #1

söndag 15 november, kl 10:11 av 5 kommentarer

supergod1Ferdinand har ju tidigare här på Shazam peppat mycket för Warren Ellis nya miniserie Supergod. Så till den milda grad att han lyckats få mig nyfiken på titeln, vilket inte är någon större sensation egentligen eftersom jag brukar gilla Ellis kreationer. Men det var ett tag sedan jag läste något av Ellis som han skapat själv så därför var det extra kul att sätta sig tillrätta och läsa första numret av Supergod.

Warren Ellis tar i Supergod #1 till ett lite oväntat och annorlunda berättargrepp. Istället för att låta historien utspela sig i nutid så låter han huvudkaraktären, den brittiske vetenskapsmannen Simon Reddin, återberätta vad som hänt per telefon för en kollega i USA om uppkomsten av supermänniskorna medan han sitter på på kajen vid Themsen och blickar ut över ett brinnande och ödelagt London. Det hela tar sin med tre brittiska astronauters rymdfärd i mitten av 50-talet som på grund av rymdsvamp muterar till en trehövdad varelse som dyrkas av vetenskapsmännen som är satta att bevaka varelsen. Storyn forsätter till Indien där vetenskapsmän genom mänsklig kloning och artificiell intelligens försöker skapa en lösningen på Indiens problem med överbefolkning och miljöförstörelse. Resultatet blir Krishna som omedelbart ger sig i kast med att lösa problemen. Enda problemet är att ingen av vetenskapsmännen ställde frågan hur Krishna skulle lösa dessa problemen…

Att låta huvudkaraktären återberätta handlingen i flashbacks på det här sättet funkar riktigt bra och är en av styrkorna med Supergod. En annan är tematiken. Ellis tar här människans djup rotade behov av att tro på något större än sig själv och applicerar det på supermänniskor med förödande konsekvenser.

Nästan lika bra som Ellis manus är Garrie Gastonnys illustrationer. Gastonny är en för mig ny bekantskap och hans teckningsstil påminner lite om Carlos Pachecos arbete på Ultimate Comics: Avengers. Men det är långt ifrån någon fråga om ren ripoff på Pacheco och Gastonnys illustrationer står stadigt på egna ben och ser fantastiskt bra ut. Bara den splashen på ett brinnande och totalförstört London i början av numret är värd inköpspriset.

Nu har jag verkligen strött superlativ över Supergod, men det är den väl värd. Det här är ett av de bästa första nummer jag läst på länge och kan Ellis och Gastonny hålla samma kvalité i de kommande fyra numren i miniserien så tror jag att Supergod kan bli något riktigt stort.

Manus: Warren Ellis
Illustration: Garrie Gastonny
Tusch: Garrie Gastonny
Färgläggning: Digikore Studios
Förlag: Avatar Press
Betyg: 4+/5

Kommentarer

 1. Petter says:

  Supergod är en något olycklig titel för den svensktalande.
  Ellis använder sej ofta av lite ovanliga berättargrepp. Även om just den här sortens nu ska jag berätta vad som gick fel är inte helt ovanligt i prosa.
  Crecy och Frankenstein’s womb hhar också intressanta varianter på berättarperspektivet.
  Previewn och din recension får SuperGud att se ut att vara en av de intressanta Ellis. Men jag väntar nog med att läsa den tills den finns i samlad utgåva.

 2. Tomb says:

  Hah, jag tänkte inte ens på att han pratade i telefon när jag läste genom det hela. Så när du nämnde det tittade jag på första sidan igen och märkte att jo, men visst så var det!
  Jag är rätt nyfiken på resten av världens supergudar och det är nog det som kommer få mig att köpa #2.

 3. Ferdinand says:

  Peppet var tydligen befogat. Eftersom det mesta jag läst av Ellis det senaste året antingen varit besvikelser eller bara medelmåttigt hade jag faktiskt sänkt ribban lite när det gällde Supergod. Skönt att se att han fortfarande har det. För en gångs skull har Ellis faktiskt en intressant vinkel av hela superhjältegrejen. Hans nutida superserier har ofta känts som de skrivits med autopilot.

  Men jag håller inte riktigt med om Garrie Gastonny. Han är inte ens i närheten av Pacheco. Kan inte riktigt se liknelsen. Men, Gastonny är ok. Jämfört med mycket annat som Avatar givit ut. Förlaget är ju inte direkt välkänt för sina briljanta tecknare.

 4. […] Supergod #1 « Shazam.se (tags: supergod warrenellis recensioner) […]

 5. Johan says:

  Fredinand: Jag tycker Gastonnys stil påminner om någon och Pacheco var den förste jag kom att tänka på. Fast det är mycket möjligt att jag har blandat ihop Pacheco med någon helt annan…

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...