Krönikor och åsikter /Nyheter och tips

Retrovåg hos DC

lördag 16 januari, kl 08:18 av 4 kommentarer

Knappt några dagar efter att det tillkännagivits att Paul Levitz kommer tillbaka som författare till Legion of Super-Heroes (Rymdens Hjältar på svenska) – efter att ha suttit i en chefsstol i 20 år – meddelar nu DC att Marv Wolfman och George Perez ska göra en uppföljare till sina klassiska, drygt 20 år gamla, Teen Titans-historier.

Spontan reaktion: i intervjun jag gjorde med Evan Dorkin sa han att seriebranschen i USA numera handlar om att krama så många dollar man bara kan ur den minskande, åldrande skaran av hardcore-superhjältefans. Allt handlar om att tillfredsställa en liten, höggljudd skara fans, hellre än att försöka locka nya läsare. Det är med den kontexten jag tolkar Levitz, Wolfman och Perez återkomst: en desperat gest till de som började läsa serier på 80-talet, absolut inte ett beslut taget på någon som helst kreativ grund.

Eller är jag för negativ? På sin tid var ju både Levitz och Wolfman bra författare (och Perez är fortfarande en skicklig illustratör). Kanske det kan bli nåt bra av det här trots allt? Vad säger ni?

Kommentarer

 1. Erik M says:

  Det kan säkert bli bra, men visst är det bara för hardcore läsarna.

 2. Ferdinand says:

  Jag håller med, även om jag har lite svårt att relatera till just detta. Personligen tror jag inte på att låta gamla föredettingar fortsätta på gamla serier de en gång i tiden skapade karriärer med.

  Man kan göra liknelsen med Marvel och Chris Claremont. På pappret låter det det bra att låta Claremont skriva nya X-men-historier. Han har under sin karriär skrivit fantastiska serier och är den största av alla mutantförfattare. Något jag tror att alla fans är överens om. Men idag han håller inte måttet. Läs hans nya X-men Forever och ni förstår. Otroligt daterat.

  För att göra serier som tilltalar den lilla skara läsare av superserier som så behövs ”yngre” författare. I princip alla mina nuvarande favoriter är födda sent 60-tal eller senare. Inte gamla äldre herrar som lever på gamla meriter.

 3. Göran S says:

  Nja, jag håller nog inte med om att Wolfman och Levitz var särskilt bra. Wolfmans dialoger var till exempel tröttsamt styltiga när det handlade om känslor. Jag försökte läsa Teen Titans eftersom den var så populär i hans version, men det var ett lidande — det var som Claremonts dito i X-Men fast ett par snäpp tråkigare. Däremot så skrev de nog mer lättillgängligt för yngre läsare, så det kanske kan vara en tanke. (Perez skrev däremot en väldigt bra Wonder Woman med en trevlig mix av äventyr, fantasy och relationer; jag skulle hellre se att han fick chansen att skriva något.)

 4. Henrik Ö says:

  Göran S: Jag kanske får lov att lite fegt böja mig i kvalitetsfrågan; jag har inte Levitz och Wolfman i färskt minne utan snarare filtrerade genom just ovan antydda fanboyglasögon. Fast som sagt – trots att jag diggade dem då tycker jag _ändå_ att det mest luktar gammal skåpmat att låta dem återvända till sina gamla skapelser nu.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...