Recensioner

Ultimate Comics: Enemy #1

måndag 15 februari, kl 22:35 av 0 kommentarer

enemyUltimate Comics: Enemy är en ny miniserie i fyra delar som utspelar sig i Marvels Ultimate-universa. Författaren Jeph oeb vände under 2009 mer eller mindre upp och ned på hela Ultimate-universat med sitt kritikerbespottade event Ultimatum, där Magneto var nära att förgöra hela jorden och en hel drös med hjältar och skurkar fick sätta livet till. Själv har jag inte läst Ultimatum och kan därför inte uttala mig om det var så katastrofalt dåligt som många säger, men oavsett om det var bra eller inte så påverkade Ultimatum alla Ultimate-karaktärer på ett eller annat sätt. Man kan väl summera det med att miljontals människor och flera superhjältar strök med, mutanter ses nu som det allra sämsta som finns och världen är i allmännhet en otryggare plats att leva på. Med detta som utgångspunkt så introducerar Brian Michael Bendis (som verkar göra drygt tusen serier samtidigt just nu) miniserien Enemy, som av namnet av döma inte direkt kommer att göra det lättare för de som överlevde Ultimatum.

Jag själv kan inte riktigt låta bli att jämföra Enemy med Bendis pågående event Siege. Rent handlingsmässigt så är Siege och Enemy rätt så olika, där Siege är ett avslut och Enemy (troligtvis) är ett startskott, men det känns lite som om att Bendis inspirerats lite av sig själv när han gjort Enemy. I Siege har vi en grundpremiss – Norman Osborn attackerar Asgård – där vi får följa ett urval av karaktärer och se hur de drabbas av detta. På samma sätt har vi i Enemy en grundpremiss – Något gigantiskt attackerar och spränger New York – och vi får även här följa ett urval av karaktärer och se hur de drabbas av detta. Det är olika men ändå lika, och i jämförelse med Siege så lyckas första numret av Enemy tyvärr inte riktigt nå upp till samma maffiga och högoktaniga nivå som Siege. Enemy är dock inte på något sätt en dålig serie. Bendis målar upp ett intressant scenario där vi får se hur Spider-Woman, delar av ett splittrat Fantastic Four och Nick Fury drabbas av de våldsamma attackerrna mot New York, och Rafa Sandoval gör ett riktigt bra jobb med att illustrera riktigt feta actionscener. När det kommer till själva handlingen så blev det ju lite hullabaloo kring det här med att spoila eller inte spoila storyn i ett av mina tidigare inlägg, men för det här numret är det inte mycket att snacka om, för det finns verkligen inga spoilers att komma med. Något eller någon (med jättetentakler!) trashar stora delar av New York, och vissa platser och personer verkar vara hårdare drabbade än andra. Det är allt vi får veta här, varken mer eller mindre. Sammanfattningsvis så bjuder Ultimate Comics: Enemy #1 på storskalig action och en nästan teaser-liknande inledande story, och jag gillar det, men jag hoppas att de skruvar upp både temperaturen och volymen ytterligare till nästa nummer.

Manus: Brian Michael Bendis
Illustration: Rafa Sandoval
Tusch: Roger Bonet
Förlag: Marvel
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...