Recensioner

Fantomen #6/2010

söndag 14 mars, kl 09:55 av 3 kommentarer

Fantomen6Numrets Fantis-äventyr, Mord på beställning, handlar om hur en chockad Fantomen läser att en arvtagerska, Carolin Benson, han räddat tidigare har mördats. Det visar sig dock att hon inte är död utan gömmer sig i Bengali, kvinnan som dödades liknade bara henne. Hon håller en presskonferens under överinseende av sin nye livvakt, Walker, vilket lockar mördarna till Bengali. Väl där väntar Fantomen…

Äventyret är tyvärr ett rätt trött standardäventyr med en stor logisk brist. Hur det inte kunde stå klart för alla inblandade (busar, polis) att det var en annan som mördats framgår inte. Väl osannolikt. Det roligaste, eller hur man nu ser på det, är att Fantomen är lite intresserad av den snygga Benson och det verkar t.o.m. som att det blivit en kyss vid det tidigare mötet. Den bocken! Nåja, bovarna får spö och Carolin och Diana blir vänner. Men Carolin är fortfarande lite sugen. Carolin visar givetvis även upp sina behag och som vanligt i Fantomen känns det hela lite gubbsjukt.

Bernhard Prince är en serie som jag gillar mer och mer. Hermann är en skicklig tecknare och Gregs manus oftast bra. I Dimmornas fort så blir gänget tvingade att hjälpa sin gamle antagonist General Satan med att överlämna en lösensumma i diamanter för hans kidnappade dotter. Även om kapten Prince själv är en träbock så är Barney en kul variant på kapten Haddock. Tillsammans med andra sköna å osköna karaktärer blir det ett underhållande och lite småspännande äventyr i exotisk miljö.

Lee Falk och Sy Barrys ”Söndagsklassiker” Diamantbägaren från 1981 avslutas och japp, avslutningen är usel. På tal om Fantomenklassiker så ska iaf den första samlingen från Hermes Press äntligen vara på g efter en hel del förseningar enligt inlägg på Fantomen-forumet. Synnerligen välkommet. Herman Hedning lyckas för första gången på länge vara lite småkul.

Fantomen.com finns även en kul Ipren-reklam jag missat. Tänk om en Fantomenarvinge blivit väldigt kortväxt? Hur hade det gått?

Förlag: Egmont Kärnan
Betyg: 2+/5

Kommentarer

 1. Jonas says:

  Alltid kul att läsa de här recensionerna, och de har fått mig att fundera på en sak. Vem är egentligen den typiska Fantomen-läsaren i Sverige? Jag själv har alltid gillat serier, men har även alltid haft svårt för just Fantomen (och Agent X9 och Modesty Blaise), så det skulle vara kul att få veta lite mer kring vilka som egentligen läser.

 2. Rikard says:

  Vilken enkel fråga 😉 Någon som känner sig manad? Andreas?

  Jag tror att den typiske Fantomenläsaren gillar äventyrsserier och framförallt hjältar utan speciella krafter, alltså ett större mått av realism. Åldersspannet är nog 7-90 år.

 3. Håkan / Wakuran says:

  Likhetstecknet mellan ”hjältar utan speciella krafter” och ”större mått av realism” känns inte helt hundraprocentigt.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...