Recensioner

Avengers Academy #1

söndag 20 juni, kl 15:27 av 1 kommentar

AvAc1Eftersom jag ändå hade köpt förstanumren av Avengers, Secret Avengers och New Avengers så tyckte jag det var lika bra att slå till på Christos Gage och Mike McKones Avengers Academy #1 också. Det är jag glad att jag gjorde, för den visade sig vara den hittills mest intressanta av alla nya Avengers-tidningar, och det utan att ha några ”ikoniska” Marvelfigurer i huvudrollerna. För hur gärna han än själv skulle vilja det kan nog inte Hank Pym räknas till Marvels A-lista, och Speedball/Penance behöver ha en bra dag och solen i ryggen för att ens kvala in på C-listan, trots hans centrala roll i Civil War för ett par år sedan. Faktum är att ”lärar”-lineupen i Avengers Academy är en lista av has-beens, never-weres och who dats: förutom de ovan nämnda, vad sägs om Quicksilver, Tigra och Vance Astrovik a k a Justice? På papperet är Avengers Academy inte mer än en hyllvärmare i Avengers-biblioteket.

Men ack vad man bedrog sig. För föredettinggalleriet är nämligen inte huvudpersonerna. I centrum står istället de unga hjältar som studerar på titelns akademi: point-of-view-karaktären Maddy Berry alias Veil och hennes klasskamrater Mettle, Reptil, Striker, Hazmat och Finesse. De är alla utstötta, mobbade och i de flesta fall även fysiskt torterade (av Norman Osborn) ungdomar med bräckliga egon som nu ska tränas att bli hjältar. Personkonflikterna presenteras tydligt men inte övertydligt och Gage lägger upp serien för att gradvis fördjupa studenternas personligheter och bakgrunder.  Gage och McKone lyckas på ett nummer fylla dessa nya figurer med bra mycket mer själ och hjärta än mången Marvelinventarie. Särskilt läsarens ställföreträdare Maddy skildras bra och en smula rörande som vilsen tonåring med utseendekomplex och svag självkänsla. Seriens svar på frågan varför just dessa sex ungdomar valts ut att träna på Avengers Academy är också lyckat och öppnar för framtida konflikter. Mike McKone illustrerar det hela adekvat men lite stelt; bäst lyckas han med huvudfiguren Maddy (vilket i och för sig kan ha att göra med att hon är den enda vi hittills ser i sin civila identitet också – hon har per automatik två sidor, alla andra bara en) som tillåts ha ett minspel bortom ”bister”.

Avengers Academy har potential att utveckla sig till något med mer X-men-känsla (d v s temat med utstötta ungdomar och superkrafter som förbannelse snarare än välsignelse) än någon X-titel haft på flera år. Ett klart plus för denna överraskning bland de nya Avengers-titlarna.

Manus: Christos Gage
Illustration: Mike McKone
Färgläggning: Jeromy Cox
Förlag: Marvel, Marvel
Betyg: 3++/5

Kommentarer

  1. […] nya succétitel, teen angst-festen Avengers Academy tuffar på ordentligt (jag recenserade #1 här). Allteftersom vi kommer akademirekryterna närmare inpå livet (#4 berättas ur Mettles synvinkel, […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...