Recensioner

Uppskovet

onsdag 17 november, kl 08:39 av 1 kommentar

Uppskovet-framsidaJulien rymmer från ett tåg på väg till Tyskland 1943 och beger sig till sin lilla vackert belägna hemby där mostern bor. Helst av allt vill han i lugn och ro vänta tills de allierade befriar Frankrike. Tåget han rymde från bombades strax efter att han rymt, Julien hade en otrolig tur. En person hittas med Juliens borttappade handlingar och Julien antas vara död och en begravning hålls i byn. Julien övervakar den och allt annat som händer i byn från sin gamle lärare Thomassins hus som står tomt sedan Thomassin, kommunist och jude, förts bort. Men Juliens mål att hålla sig undan men ändå nyfiket bevaka byn och även ge sig ut på nattliga turer i väntan på att de allierade anländer är svårare än han trott. Cecilé som han är kär i är kvar i byn och tillsammans med att både milis och motståndsmän rör sig i byn blir inte tillvaron så enkel som Julien vill.

Gibrat, förnamn Jean-Pierre, har jag inte läst något av tidigare enbart om honom. Gibrat står för både manus och teckningar och han hanterar båda utmärkt. I min beskrivning av Uppskovet ovan fick jag kanske det att låta som att det blir dramatiskt värre för Julien och även om drama finns i överflöd, albumet utspelar sig under andra världskriget, så lunkar albumet för det mesta på i ett lugnt tempo med Julien betraktandes händelserna i byn och årstidernas skiftningar. Det lugna tempot ger albumet en speciell tilltalande ton och speglar tydligare de stämningar som finns i byn. Vardagsskildringen av livet i den lite avsides belägna byn är en av albumets absoluta höjdpunkter.

Vad gäller huvudpersonen Julien är han varken hjälte eller skurk. Hans mål är att överleva vanvettet och Gibrat tecknar ett sympatiskt porträtt av honom. Uppskovet blandar på ett självklart sätt humor och krigets grisigheter. Ovissheten om vad som ska hända med de inblandade gör albumet väldigt spännande, något jag inte trodde när jag först drogs in vardagslunken. Nackdelen med det är att läsningen gick väl snabbt framförallt i slutet, albumet mår bäst av att avnjutas i lugnare tempo, det finns mycket att ta in. Uppskovet är definitivt det bästa Albumförlaget gett ut hittills och jag hoppas verkligen få läsa mer av Gibrat framöver. Uppskovet samlar f.ö två franska album i ett och ett utdrag finns här.

Illustration: Jean-Pierre Gibrat
Förlag: Albumförlaget
Betyg: 4+/5

Kommentarer

  1. […] (Ordfront Galago) Aya från Yopougon av Marguerite Abouet och Clement Oubrerie (Papamoscas) Uppskovet av Gibrat (Albumförlaget) Katten och kimonon av Nancy Peña (Kolik) Ankomsten av Shaun Tan […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...