Nyheter och tips

Seriepepp: Svensk serievår, del 2

torsdag 13 januari, kl 21:17 av 2 kommentarer

lang_vag_tillbaka_kallbladOptimal Press firar 20 år, stort grattis, och passar på att ge ut en massa serier. Den givna höjdpunkten, på hela serieåret, är Mats Källblads Lång väg tillbaka som jag skrev om i min årskrönika. De två föregångarna Garagedrömmar och Vakna laglös är de bästa svenska album jag läst. Jag hoppas Lång väg tillbaka är ännu bättre. Danska Rikke Bakmans Glimt är den första danska självbiografin och hyllas i Danmark. Glimt handlar om en feriedag på Jylland och barndomsminnen i kombination med hyllningarna gör att jag nog kommer att testa den. Alex Revel är den estniske huvudpersonen i finske Ilpo Koskelas äventyrsserie Djävulens viskning, det ser vältecknat ut och det är svårt att motstå en finsk äventyrsserie. Ytterligare en finne är Ville Ranta och hans Angoulême-nominerade Kajana kan nog också vara värd att kolla in när den nu försenad äntligen ges ut. Glimt finns redan att beställa medan de andra ges ut i april.

Som Johan påpekade i en kommentar till förra så finns det godbitar från Ekholm & Tegebjer. Ola Skogängs tredje samling av Theos ockulta kuriositeter, I dödsskuggans dal, är ett givet köp. Samlingen omfattar de korta historier som gick i Nemi 2007-2009 och en längre nytecknad historia som utspelar sig på ett mentalsjukhus och väver in de tidigare episoderna. Valhall- Den samlade sagan 1 innehåller de tre första och i mitt tycke roligaste albumen tillsammans med ca 50 sidor extramaterial. Båda albumen släpps i april.

I mars kommer fjärde delen om Lou! betitlad FörälskelserWibom Books. Julian Neels serie om den unga Lou har blivit en favorit med det senaste albumet, Busskyrkogården som det bästa hittills. Det är bara att hoppas att Förälskelser är ännu bättre även om ribban ligger högt.

Skulle sedan Epix som Johan skriver ge ut Safe Area Gorazde och Palestina skulle det vara grädde på moset.

Kommentarer

 1. Jocke says:

  Mats Källblad förtjänar stor internationell fame.

  Han är en av de riktigt stora serieskaparna för mig, oavsett om det är familjeserierna om Vimmelgränd, den kortlivade humorserien Lukas som gick i Larsson eller sviten om Isak så blir jag alltid fångad av serierna på ett sätt som nästan aldrig händer annars.

 2. Rikard says:

  ”Han är en av de riktigt stora serieskaparna”

  Amen.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...