Allmänt /Nyheter och tips

DC släpper The Comics Code

fredag 21 januari, kl 14:51 av 2 kommentarer

Comics CodeLäste precis att DC Comics från och med januari slutar skicka sina tidningar till The Comics Code Authority för godkännande. Som ni kanske vet så iscensattes CCA 1954 som branschens sätt att självsanera efter den massiva kritiken som följde på publiceringen av Fredric Werthams bisarra bok The Seduction of the Innocent där främst de då omåttligt populära skräck- och kriminalserierna framställdes som roten till allt ont.  Det känns definitivt som att det är på tiden att man lösgör sig från det här förlegade censursystemet, som bland annat förbjöd serier med sex, vampyrer, varulvar och zombies samt titlar där orden  ”horror” och ”terror” fanns med, men så här tio år efter att Marvel gjorde samma sak och började använda sin egen åldersmärkning är det föga revolutionerande. De enda större förlag som håller fast vid CCA är bisarrt nog Archie och Bongo Comics, vilkas serier knappast är kända för sina excesser i sex och våld.  Läs Jim Lees och Dan Didios pressmeddelande här!

Kommentarer

  1. Lars Krantz says:

    Vet ni hur det funkar med till exempel nakenhet i mainstream-serier efter det här? Är själcensuren hos förläggarna och skaparna så pass inarbetad att en sån här hävning egentligen inte spelar någon roll eller finns det andra lagar som förbjuder nakenhet i seriens konstmedium?

  2. Johan says:

    Läste på Newsarama.com nu på morgonen att Archie Comics gör sig av med Comics Code Authority i februari. Vilket då bara lämnar Bongo Comics kvar och förmodligen kommer det inte dröja länge innan också de lämnar CCA, vilket inte är mer än rätt. CCA har för länge sen spelat ut sin roll och mitt tips är att organisationen kommer att läggas ner innan sommaren.

    Länk till Newsarama-artikeln: http://www.newsarama.com/comics/archie-drops-CCA-in-february-110121.html

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...