Film /Recensioner

Grant Morrison Talking With Gods

tisdag 8 mars, kl 13:14 av 2 kommentarer

Talking With GodsSom tidigare aviserats kommer den här dokumentären att visas i Klarabiografen, Sergels torg, Stockholm torsdagen 24 mars med start 18:30 som en del av Serietekets filmvisningars vårsäsong. Filmen följs av ett bordssamtal med delar av Shazamredaktionen och gänget från podcasten Hög av serier. För att entusiasmera så många som möjligt att dyka upp på evenemanget kommer här nedan en recension av filmen som släpptes på dvd nyligen. Så fort den globetrottande regissören Patrick Meaney har tid att svara på mina frågor kommer även en intervju att dyka upp här på Shazam.se.

Morrison har de senaste åren hållit i trådarna för många omvälvande och ibland kontroversiella serier hos DC, med tonvikt på många fantastiska historier han skrivit om Batman. Det är lätt att bländas av kamerablixtarna och bara digga eller förfasas över vad denne superstjärna gör med välkända och älskade figurer. Och medan filmen tar avstamp i just ett sådant ögonblick från San Diego Comicon, där Morrison tackar för auditoriets ovationer med en spontan dans, för filmen oss snart tillbaka i tiden. Den i stort kronologiska presentationen tjänar filmen mycket väl. Historierna som Morrison generöst delar med sig av, som när han i unga år fick distrahera vakter under faderns kärnvapensprotestaktioner eller tiden som uttråkad kontorsråtta i Glasgows skarpaste modskläder, ger många nya infallsvinklar och en ökad förståelse av det han åstadkommit med sitt författarskap. För mer än någon annan har han visat på och demonstrerat en förmåga att luckra upp gränserna mellan verklighet och fiktion och hur personliga även de mest fantastiska historier kan vara. Med The Invisibles skrev han exempelvis en ny identitet åt sig själv i form av King Mob, en världsvan revolutionsledare, magiker och bad ass som åker världen runt, har coola flickvänner och gör precis det som faller honom in. All Star Superman blev för honom ett sätt att bearbeta faderns död. Sådant gör mycket för att vidga perspektivet på såväl mannen som serieskaparen Morrison, som i en värld som aldrig slutar törsta efter historier om sex, droger och rock’n roll i vissa kretsar alltjämt mest är känd för en del ganska flippade saker och uttalanden han gjort under en kortare period på 90-talet. De många rikhaltiga intervjuerna med vänner och nära nog alla han samarbetat med bidrar också till en mer mångfacetterad bild.

Patrick meaneys bok om The Invisibles.

Patrick Meaneys bok om The Invisibles.

Lyckligtvis gör Meaney och hans lilla filmteam mer än att bara presentera pratande huvuden rakt upp och ner. Utöver denna dokumentärdebut har gänget gjort den Morrisoninfluerade webserien The Third Age, och den belånas ofta med riktigt lyckade resultat på anslående bilder. Ett exempel är när en yngre skådespelerska får föreställa Jill Thompson i ett återberättande av en upplevelse som mer eller mindre oredigerat hittade in i en serie. Det ser helt enkelt riktigt bra ut, och de ständigt skiftande berättarperspektiven håller tempot uppe i en skildring som lätt kunnat gå ner sig i den redovisningsplikt som alltid är en fara när man själv känner passionerat för det man skildrar. Meaney har ett förflutet som flitig nätskribent och hans omfattande genomgång av The Invisibles samlades för en tid sedan i boken Our Sentence is Up.

Det jag gärna sett mer av i filmen är en diskussion kring och exempel på Morrisons många influenser samt några delar av hans produktion som man här knappt berör alls. Hur en del av urvalsprocessen gick till får man höra om på dvdns bitvis väldigt intressanta kommentarspår. Men dessa invändningar är blott marginalnoteringar till vad som är ett både fascinerande och i många avseenden definitivt porträtt av en av de största författare vi har idag. Jag ser redan nu mycket fram emot nästa film Warren Ellis Captured Ghosts som lär dyka upp senare i år.

Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. Stefan says:

    Kolla även upp boken Graven Images: Religion in Comic Books and Graphic Novels, som innehåller många intressanta analyser av bl a Alan Moores Promethea, Supreme, From Hell, Gaimans Sandman och Morrisons The Invincibles och Animal Man.

  2. sundin says:

    Får mejlbomba SVTs eminenta dokumentärserie Dox och kräva att de visar den på burken….

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...