Allmänt /Krönikor och åsikter /Nyheter och tips

Marvel’s Next Big Thing: Punisher & Daredevil

måndag 11 juli, kl 17:14 av 6 kommentarer

PunPreviewSom ett led i Marvels ”Next Big Thing”-satsning (exakt vad satsningen innebär förutom att den har ett coolt namn är inte riktigt klart) ska ett gäng toppförfattare ta över några av Marvels hjältar på s k gatunivå: först ut var Brian Bendis med Moon Knight (mer om gamle Konshuinkarnatet, nu inne på # 3, snart här på Shazam.se!), snart kommer Daredevil av Mark Waid och, sist men inte minst, Punisher av Greg Rucka. För er som inte med extremnördens besatthet följer amerikanska seriebloggar och -nyhetssajter presenterar vi här en liten sammanfattning av vad författarna själva har sagt om sina kommande serier: Greg Rucka och Marvel-redaktören Steve Wacker lajvbloggade igår om Punisher och för ett par veckor sen gjorde Waid, Wacker och illustratören Paolo Rivera samma sak om Daredevil.

Någonting som t ex nämndes och som fans av Ennis, Aaron och andra Punisher-författare bör hålla i minnet är att det här inte är Punisher MAX utan ”vanliga” Marveluniversats Punisher, vilket innebär att det inte kommer vara fullt så splattrigt – Rucka nämnde t ex att han ville satsa på att visa effekterna av våldet snarare än själva våldet (låter lite som en klyscha om ni frågar mig, kan man inte säga om Ennis att han också – vällustigt – visade effekterna av våldet?). Hur man än tolkar det går det nog inte att komma ifrån att det här blir en snäppet barntillåtnare version av Frank Castle – vilket i min mening alls inte behöver vara dåligt, just våldsfrossandet gick mig faktiskt på nerverna då och då i Ennis version.

Det ryktades också att Rucka skulle göra om Punishers origin-story något men det verkar vara ogrundat – Rucka verkar hålla sig till den etablerade kontinuiteten och ser istället främst Punisher som en hämndhistoria som liksom varar mycket längre än en normal hämndhistoria och där man också får se vad som händer efter hämnden (de första gangsters Frank dödade var ju de som dödade hans familj, så där borde det kanske varit nog). Detta plus att Rucka fokuserar på att Frank faktiskt är knäpp – hade det funnits några som helst realismanspråk hade han förmodligen skjutit sig själv p g a svår överlevardepression för länge sedan, så Rucka är intresserad av vad det är som får Frank att fortsätta (och fortsätta och fortsätta…) trots att hämnden sedan länge är ”klar”. Verkar som ett potentiellt spännande grepp!

Angående skurkar så kommer det tydligen bli mer superskurkar än normalt i Ruckas Punisher, eller åtminstone ”supergangsters”. Delvis kommer öppnings-arcen också knyta an till Fear Itself då New York återigen blivit ett notoriskt gangstertillhåll i kölvattnet av detta Marvel-event. Ska bli kul att se hur allt detta hanteras.

DaredevilPreviewVad gäller Daredevil så är tydligen redaktionen och skaparteamet (d v s Waid och Rivera) eniga om att Matt Murdock behövde en liten vitamininjektion – hmm, vad säger det om Andy Diggles version egentligen? Och denna vitamininjektion ska då främst bestå i att knyta Daredevil närmare resten av Marvel-universat och ge en bild av de större sammanhangen kring Matt Murdock, helst utan att förlora seriens traditionella (åtminstone sen Miller-eran) noir-stuk. Känns som en tydlig parallell till ’mer superskurkar’-filosofin i nya Punisher – mer trikåaction snarare än mindre tycks som receptet för Marvels gatunivå-hjältar. Vet inte riktigt vad jag tycker om det men jag kan definitivt hålla med Waid & Co när de säger att Kingpin och ninjor har överanvänts nåt fruktansvärt i Daredevil de senaste åren… så lite nya ansikten på skurksidan är kanske ingen dålig idé. Fast å tredje sidan ska tydligen en av de första skurkarna vara den småtöntige levande ljud-snubben Klaw… kan det funka?

En annan bra sak (som också knyter an till Bendis Daredevil-version) är att man åter vill sätta Matt Murdocks aktiviteter som advokat i centrum. Jag minns att en av de saker jag gillade allra best med Bendis nyversion av figuren var att serien började inte med att Daredevil slog ut tänderna på nån gangster utan med att Matt Murdock stod i rättssalen och slutpläderade. Killen är advokat, liksom, lägg in lite rättegångsdrama också. Jag som är en sucker för amerikanska advokatserier tycker bara det är positivt – mer Perry Mason-stuk på Daredevil är bara fint i min bok.

På illustrationssidan var det kul att höra (se?) Paolo Rivera snacka om Daredevil som en taknockarnas hjälte – New Yorks taklandskap är roliga att teckna tydligen, så vi kan förvänta oss att se Rivera gå loss på den traditionsenliga Daredevil-akrobatiken. På samma sätt säger Rivera att han njutit av att teckna när diverse skurkar ställer till elände med Daredevils sinnen (säkert därför man öppnar med Klaw, en fiende som borde vara svår för Daredevil att tackla) och han sade också att det kommer bli mer ”sinnesstörande” skurkar i nya serien – så nu kan vi ju börja spekulera om vilka andra Marvelskurkar som kommer dyka upp! Angar the Screamer kanske?

Så vad tror ni, kära läsare, om dessa nyversioner av Punisher och Daredevil? To pull or not to pull?

Kommentarer

 1. Jag bestämmer mig för att orera fritt om de senaste årens Daredevil: Jag gillade inte alls Andy Diggles run, varken under ordinarie Daredevil-titeln eller Shadowland-eventet. Att till slut blanda in en demon som avslutning på det hela kändes som att man gick ifrån den där street level-Daredevil-grejen som Bendis och Brubaker körde under sina år. Dessutom är Diggle helt enkelt en sämre författare än vad hans två föregångare var.

  Men… Samtidigt kan man ju inte heller säga att Brubaker gjorde det lätt för Diggle när han lämnade över titeln. Det verkar nästan som att Brubaker ville försätta Daredevil i en sån vansinnigt svår situation att det var fullständigt omöjligt för näste författare att reda ut allt utan att hänfalla till icke-tillfredsställande lösningar av typen ”Oj, det var bara en dröm!” Så i det avseendet kanske Diggle inte var så dålig ändå.

 2. Henrik Ö says:

  Det var när Diggle kom ombord som jag slutade läsa Daredevil…

  Om det här med svår situation: Bendis fixade ju inte direkt nån välsmord överlämning till Brubaker heller (Matt Murdock i fängelse), men Brubaker redde ut det med den äran. Som du säger: Diggle är helt enkelt inte lika bra (fast han är ju inte _dålig_, han lider bara av jämförelsen med de två skitbra författare som haft hand om Daredevil innan).

 3. Mikael says:

  Själv har jag börjat tröttna så smått på Punisher efter att ha följt den en stund, men en utgivning utanför ”Max”-sviten kunde ju kanske medföra att det till sist finns nog med album för att de två återstående TPB’erna skulle kunna komma i en stor lyxig inbunden samling tillsammans med de andra… kan man ju drömma om iaf… 🙂

 4. Jonas says:

  Låter nice med mer rättsligt fokus i Daredevil igen, men för min del så är jag inte särskilt intresserad av någon av titlarna. Punisher tycker jag funkar bäst hos MAX, och jag tror det blir svårt att toppa Bendis och Brubakers runs av Daredevil. Missförstå mig rätt, jag tror inte att någon av de nya titlarna behöver bli dåliga på något sätt, men de får inte mig, som annars inte följer Punisher eller Daredevil, att vilja bli prenumerant.

 5. Sebastian says:

  Initiativet med Moon Knight, Daredevil och Punisher kallas väl ändå Big Shots? Marvel’s Next Big Thing kallar de väl event och nya satsningar i allmänhet? Nu senast någon Spidde-serie med Zeb Wells och Joe Mad.

  Mer on-topic så blir jag sjukt sugen på Bendis och Brus Daredevil-runs när alla pratar sig så varma om dem. Är det Kevin Smiths run som är precis innan Bendis och är den värd pengarna?

 6. […] ett tag sen presenterade vi en liten blänkare inför Greg Ruckas nystart av Punisher och Mark Waids nystart av Daredevil. Nu när de första […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...