Recensioner

Lord of the Jungle #1

fredag 20 januari, kl 19:43 av 7 kommentarer

LordOfJungleSookTarzan var förutom Fantomen den serietidning jag köpte mest sedan jag lämnat Bamse och i viss mån Kalle Anka & Co. Jag har alltid gillat myten om den vite pojken vars föräldrar dör sedan de blivit skeppsbrutna på en enslig del av Afrikas kust och han själv uppfostras av apor. Min favorittecknare är Russ Manning vars fantastiska teckningar och fantasifulla miljöer var mumma. Förutom Mannings äventyr om Opar minns jag en berättelse i några nummer av Tarzan från 1977 eller 1978 där Tarzan tar sig an den tyska armén i Östafrika sedan de bränt ner hans gods och dödat Jane. Tanken på att få tag på alla nummer för att få den komplett dyker upp då och då. Vad gäller Tarzan på film så är det inte så mycket som har fastnat, Johnny Weissmüller är en legendarisk Tarzan men filmerna jag sett alltför rasistiska. 80-talets stora film, Greystoke- Legenden om Tarzan, med franske karaktärsskådisen Christopher Lambert lämnade inga större avtryck. Ungefär lika lite som tuttversionen med Bo Derek från samma decennium. Edgar Rice Burroughs böcker har jag aldrig läst. Så för mig är Tarzan främst en seriefigur som jag verkligen gillar, trots vissa begränsningar.

Nu har Dynamite gett ut en ”ny” version av Tarzan men eftersom de inte har rättigheterna till namnet så heter den Lord of the Jungle. Arvid Nelson står för manus och Robert Castro tecknar. Jag har knappt läst några av mina gamla Tarzan-nummer de senaste femton åren och det är alltid spännande att återse en barndomshjälte i ny förpackning och se om där finns någon magi/nostalgi. Serien följer den kända ursprungshistorien så gott som på pricken, uppenbarligen har inte Dynamite velat slakta Tarzan-myten som de valde att göra med Fantomen-myten. Nelson lägger dock in lite intressanta aspekter, t.ex. hamnar paret Greystoke i Belgiska Kongo, nuvarande Demokratiska republiken Kongo, och det blir intressant att se om han kommer att blanda in barbariet som pågick i belgiske kung Leopold IIs ”filantropiska” mardröm, några förrymda slavar tyder på det. Han slänger också in några otäcka apliknande varelser med stenknivar och köttätande som intressen. Det finns alltså lite att bygga vidare på utöver den klassiska ursprungshistorien. Castros teckningar påminner lite om den generiska stil som många av Dynamites serier verkar ha men har mer detaljer och är överlag snäppet bättre, dessutom är hans afrikanska djungel riktigt grann. Öppningsscenen är för övrigt en riktigt bra inledning. I förstanumret, som slutar med Tarzan i Kalas (Tarzan apmammas) famn levereras en bra grund för kommande nummer och det kan mycket väl bli så att jag slår till på traden när den dyker upp. Om du blev nyfiken så testa första numret via Comixology, kostar endast 1 $.

Manus: Arvid Nelson
Illustration: Robert Castro
Färgläggning: Alex Guimaraes
Förlag: Dynamite Entertainment
Betyg: 3/5

Kommentarer

 1. Jimmy Wallin says:

  Blandar du inte ihop Tarzan och Fantomen ett par gånger i texten?

 2. Rikard says:

  Skumt. Jag var ju nykter när jag skrev den 😉 Ändrat nu.
  Annars har även Fantomen kommit i kontakt med tyska armén i Östafrika i äventyret Dödens diamanter. Jag är ävenn rätt säker på att det finns något Fantis-äventyr med en appojke men kommer inte på vilket nu.

 3. Jimmy Wallin says:

  Du tänker antagligen på historien om Edens tillkomst där den tjugonde Fantomen tar sig an en pojke som vuxit upp i vildmarken. Tror killen hette Artie men jag kan ha fel.

 4. Rikard says:

  Jag tror det finns ett äventyr som är ännu mer likt Tarzan-myten än Archies.

 5. Andreas says:

  Fantomen och appojke:
  http://www.schapter.org/wiki/Fantomen_2/2007

  Fantomen och Tarzans skapare:
  http://www.schapter.org/wiki/Fantomen_4/1999

 6. Jimmy Wallin says:

  Archie var det ja!
  Det finns ett äventyr från 1990-talet då Fantomen fungerar som inspirationskälla till Bourroughs adlige apkung.
  Och sedan var det något äventyr med ett föräldralöst barn som adopterades av en orangutang men det minns jag inte lika bra.

 7. Rikard says:

  Tack Andreas! Jag hoppades att någon Fantomenexpert skulle kika in och klargöra det hela 🙂

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...