I fokus

Vila i frid Jean Giraud/Moebius

söndag 11 mars, kl 21:56 av 1 kommentar

giraudIgår gick en av de största serieskaparna genom tiderna bort och det är därför på sin plats att minnas och hylla den magiske Jean Giraud alias Moebius. Jean Henri Gaston Giraud föddes den 8 maj i Nogent-sur-Marne, en förort till Paris. Han började vid 16-års ålder på skolan Arts Appliqués och gjorde sin debut som tecknare vid 18-års ålder med västernserien Frank et Jeremie som gick i tidningen Far West. Han gjorde sedan sin militärtjänst i Algeriet och vid återkomsten till Frankrike blev han assistent åt legendariske Jijé på dennes västernserie Jerry Spring. 1962 lanserade Jijé och Jean-Michel Charlier en ny serie med titeln Fort Navajo. Halvvägs in i albumet på tog Giraud över tecknandet från Jijé. Serien bytte sedan namn till Blueberry efter den populäre huvudkaraktären löjtnant Blueberry. Här i Sverige gick Blueberry under många år i Fantomen och var populär hos de flesta och det är följaktligen för den som Giraud är mest förknippad med i Sverige. Giraud arbetade på Blueberry fram till 1974 parallellt med flera andra serier som även de gick i legendariska tidningen Pilote. I samband med Blueberry och de andra serierna i Pilote använde han sig av förkortningen Gir.

arzakOm Jean Giraud är känd som Blueberrys skapare främst i Frankrike och andra delar av Europa är han, givetvis även i Europa, i övriga världen mest känd som Moebius. Ingen annan tecknare har haft en så stor inverkan på sci-fi som Moebius. Moebius har gjort skisser och på andra sätt påverkat sci-fi klassiker som Alien, Tron och Bladerunner m fl och hans påverkan på hur såväl Hollywood som andra filmer visualiserat framtiden kan inte överskattas. Första gången han gjorde serier under namnet Moebius var 1962 i form av kortare episoder i tidningen Hara-Kiri. Därefter vilade namnet i ett decennium innan det var dags igen 1974 och det är då historia börjar skrivas å tecknas. 1975 grundade Moebius tillsammans med Jean-Pierre Dionnet, Philippe Druillet, and Bernard Farkas Les Humanoides Associes. Deras första lansering var tidningen Metal Hurlant. I tidningen publicerades två av Moebius mest kända serier, Arzach och Le garage hermetique. Tidningen fick snabbt en systertidning i amerikanska Heavy Metal och var inspirationen till Epix tidning Tung Metall på 80-talet.

1981 påbörjade Moebius sitt samarbete med Alejandro Jodorowsky som han lärt känna under arbetet med Jodorowskys tilltänkta filmatisering av Dune. Deras samarbete resulterade i klassikern Inkalen som för ett par år sedan gavs ut på svenska av Faraos Cigarer. Annars är det Epix som har stått för utgivningen av Moebius serier i Sverige och som introducerade honom för en svensk publik. Under namnet Moebius tecknade han även två nummer av Silver Surfer efter manus av Stan Lee i slutet av 80-talet, ett ovanligt samarbete mellan en av USAs och Frankrikes största serieskapare. I samband med det gav Marvel ut flera av hans serier och hans påverkan på amerikanska tecknare blev därför större än vad den annars hade varit vilket visas inte minst i den sammanställning Robot 6 gjort. Samma år som första delen av Inkalen gavs ut i Frankrike tilldelades Giraud stora priset vid festivalen i Angoulême.

blueberryUnder 1980-talet började han på nytt teckna Blueberry och vid Jean-Michel Charliers död övertog han även manusskrivandet. Tillsammans med Charlier hade han under 80-talet skapat västernserien Jim Cutlass, vid Charliers död övertog Giraud manusskrivandet och lämnade över tecknandet till Rossi. Under 2000-talet har han även tecknat avslutande delar av Jean Van Hammes klassiker XIII.

Under samma decennium påbörjade han en illustrerad självbiografi, Inside Moebius, där Moebius begrundade sitt liv med sina mest kända karaktärer vid sin sida. Totalt publicerades sex volymer. 2010 återvände han till Arzach, hans första stora skapelse under namnet Moebius, med albumet Arzak L´Árpentur. Genom sin karriär har Giraud/Moebius trots en mängd avstickare i form av andra serier, film och videospel i huvudsak varit trogen sina karaktärer som Blueberry, Arzak, Major Grubert och John Difool.

För min egen del ”upptäckte” jag Moebius rätt sent. Jag har alla nummer av Fantomen som Blueberry publicerats i men jag har inte läst så mycket av den. Jag fastande aldrig för den vilket framförallt berodde på att det tog några år att få Fantomens 80-tal i stort sett komplett och då var det inte så intressant att följa med i en utspridd serie som Blueberry, västern har heller aldrig varit någon favoritgenre trots att jag konsumerat min beskärda del av västernkultur. Det var istället när jag såg den eminenta dokumentären Moebius Redux som mitt intresse för Moebius väcktes. Jag har sedan dess läst Inkalen där kanske inte karaktärerna men väl Moebius scenerier (men välj en med den gamla färgläggningen, jag hade fel om den nya) imponerade. Kanske kan Girauds bortgång föra med sig att det blir en större tillgänglighet av hans verk på engelska utöver Humanoids engelska utgåvor de två senaste åren och Self Made Heros utgåva av Inkalen. Jag vill se mer av Moebius fantastiska fantasi. Giraud/Moebius kommer alltid att finnas kvar.

Tack för allt, vila i frid.

Källor: Wikipedia, Seriewikin, The Comics Reporter, JVJ Publishing och Lambiek.

Quenched consciousness– blogg med överflöd av Moebius.

Dokumentären Moebius Redux.

Kommentarer

  1. […] Ytterligare en runa från Rikard på Shazam.se […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...