I fokus

Vila i frid Tony DeZuñiga

måndag 14 maj, kl 16:13 av 2 kommentarer

Tony DeZunigaDen filippinska serietecknaren Tony DeZuñiga har avlidit.

Tony C. DeZuñiga föddes 8:e November 1932 i Manila. Han började sin serietecknarkarriär som textare för tidningen Liwayway, ett veckomagasin som innehöll serier av bl.a. Alfredo Alcala och Nestor Redondo, som hjälpte till att fostra Tonys talanger. Tony flyttade till New York i slutet av 60-talet och började teckna serier för Joe Orlando, en av redaktörerna på DC Comics. Orlandos tidningar var en mustig blandning av främst skräck- och västernserier (t.ex. House of Mystery och Weird Western Tales), vilket passade Tonys tecknarstil utmärkt. Tony blev därmed en av de första av de filippinernas serietecknare som arbetade för amerikanska serieförlag från tidigt 70-tal och framåt. Han hjälpte även DC och Marvel att hitta andra filippinska talanger som bl.a. Alfredo Alcala, Alex Niño, Nestor Redondo och Gerry Talaoc.

Showcase Presents Jonah Hex Vol 1Tony DeZuñiga är kanske mest känd som en av skaparna av DC-figurerna Jonah Hex (med författaren John Albano) och Black Orchid (med Sheldon Mayer) men han tecknade mängder av serier för både DC och Marvel; en lång och imponerande meritlista som inkluderar bl.a. Arak: Son of Thunder, X-Men, Conan the Barbarian, Kull the Conqueror, Thor, Iron Man, Punisher, Dracula Lives, Doctor Strange, Batman och Shanna the She-Devil. Tony flyttade hem till Filippinerna 1977 och arbetade i sina senare år bl.a. med konceptdesign för Segas tv-spel och illustrationer för TSR:s Dungeons & Dragons-böcker. Han vann 1997 års Sega Presidents Award for Excellence. Då och då återvände han till seriebranschen, t.ex. tecknade han så sent som för två år sen Jonah Hex-boken Jonah Hex: No Way Back (efter manus av Justin Gray & Jimmy Palmiotti). Denna släpptes samtidigt som långfilmen Jonah Hex (med Josh Brolin i huvudrollen).

I april 2012 drabbades Tony av en allvarlig stroke. Han överlevde men komplikationer uppstod. Natten till fredagen den 11:e Maj 2012 avled Tony på ett sjukhus i Las Piñas. Tony DeZuñiga blev 79 år.

Pahinga sa kapayapaan (vila i frid) Tony DeZuñiga.

Kommentarer

  1. Anders L says:

    Tack för en fin runa Fredrik! Hisnar vid tanken på hur länge jag fascinerats av DeZuñigas alltid svettiga westernhjältar och hans osvikliga känsla för paniska skräckgrimaser i House of Mystery och så mycket annat. Känns djävligt hårt att vi förlorat en sådan talang.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...