Recensioner

Young Avengers #1

onsdag 30 januari, kl 23:46 av 7 kommentarer

2825932-prv14919_cov_superMarvels nya giv Marvel NOW! har fått mig att börja läsa fler lösnummer än någonsin eftersom jag  inte vill missa något nytt och bra. Gamla och nya titlar med nya kreatörer men också en nygammal: Young Avengers.

Första gången teamet dök upp var efter Avengers Disassembled-arcen 2005 då världen stod försvarslös utan våra kära Avengers och en gäng ungdomar med superkrafter beslöt sig för att ta saken i egna händer. Allan Heinberg och Jim Cheung presenterade kärleksfullt tonårshjältar som  verkligen kändes som tonåringar liknande det Wolfman och Perez gjorde med New Teen Titans på 1980-talet.

Teamet bestod av Iron Lad – superskurken och tidsresenären Kang i ung upplaga med önskan om att han inte ska bli den han kommer att bli, Patriot – färgad kille i Bucky-dräkt med lätt Captain America-komplex, Stature – dotter till den då nyligen botgångne Ant-Man (Scott Lang) som kan bli en jätte, Hulkling – hälften Kree och hälften Skrull samt hans pojkvän Wiccan vars krafter liknar mutanten Scarlet Witch. Teamet utökades med Kate Bishop – stenrik pilbågetjej som tog namnet Hawkeye eftersom Avengers-hjälten med samma namn antogs vara död. Man fick ytterligare en medlem med Speed – misstänkt lik Wiccan till utseendet samt supersnabb som mutanten Quicksilver (bror till Scarlet Witch).

Efter 12 nummer försvann serien och återkom  2010 med Avengers Children’s Crusade i vilken Heinberg/Cheung avslutade vad de börjat med en kapplöpning mellan Young Avengers, Avengers och X-Men om vem som skulle hitta den försvunna Scarlet Witch . Då hade Wiccan och Speed sedan länge dragit slutsatsen att de på något sätt måste vara hennes sedan länge försvunna tvillingsöner. Detta äventyr slutade med att Statures pappa Scott Lang återuppstod, Stature själv dödades av Doctor Doom och teamet gick skilda vägar.

Nu är teamet tillbaka med författaren Kieron Gillen och tecknade av Jamie McKelvie. Hulkling, Wiccan och Hawkeye är kvar och nya medlemmar är Kid Loki, Marvel-Boy (Noh-Varr)samt America Chavez (Ms. America). Gillen och McKelvie har samarbetat länge på Image Comics med deras skapelse Phonogram som jag tyvärr inte känner till. Att de fungerar bra tillsammmans är dock tydligt från första sidan i Young Avengers #1 då Kate Bishop vaknar upp i Noh-Varrs säng och vad som sedan följer. Det är snyggt, intelligent, coolt och känns väldigt modernt.

YNGAVN2013001004scolVi får också träffa kärleksparet Wiccan och Hulkling som här kysser varandra för andra gången i teamets historia. Första gången var i Heinberg/Cheungs sista nummer av Children’s Crusade och att det händer redan i Gillen/McKelvies första känns helt naturligt. Mycket har hänt även i serie-världen när det gäller HBTQ och det bekräftar den här serien med råge.

Sist men inte minst får vi träffa Kid Loki och Ms. America i ett ansträngt möte. Kid Loki, dvs  Thors illvillige halvbror i ung gestalt, är en av Gillens skapelser och Ms. America var en av medlemmarna i New Teen Brigade som dök upp i miniserien Vengeance. De möttes redan i Marvel NOW! Point One då Loki lyckades få Chavez lätt uppretad över något gällande Wiccans kommande potential. Det stod då klart att Loki har en plan för Young Avengers. Vad den planen går ut på får vi inte reda på här och tur är väl det. Jag läser gärna fler nummer av den här fantastiska nya och fräscha tidningen. Den förtjänas att läsas av alla som helt enkelt gillar smarta, snygga och bra serier. Rekommenderas varmt!

Manus: Kieron Gillen
Illustration: Jamie McKelvie
Tusch: Mike Norton
Färgläggning: Matthew Wilson
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 5/5

Kommentarer

 1. Lars Krantz says:

  Låter väldigt intressant!

 2. Sara BE says:

  Tycker du att det är ett bra ställe att börja på om man är total Marvel/Avengersrookie?

 3. Sara BE says:

  PS Jag har något slags grundkoll pga filmerna, men har aldrig läst serierna.

 4. Andreas says:

  Young Avengers funkar absolut bra. Alla andra Avengers-titlar börjar ju i och för sig om nu (förutom saknade Avengers Academy) men den här tidningen lovar något nytt och fräscht.

 5. Momiji says:

  Nu har jag också läst den första numret och jag gillade det mesta. Den figur som överraskade mig mest var nog Noh-Varr, som har framstått som ganska platt när jag stött på honom förut (i Bendis omstartade Avengers för några år sen). Ibland krävs det helt enkelt att rätt person skriver för att man ska fastna för figuren i fråga.

  Jag hoppas att den här serien håller bättre kvalitet än Heinbergs förra, vars avslutande nummer var en av de absolut värsta upplösningarna jag läst i en superhjälteserie sedan Ultimatum. En styggelse.

 6. Sara BE says:

  Har beställt nu och ser fram emot att läsa!

 7. […] tänkte jag att det var dags för en större djupdykning än den jag gjorde av första numret i januari. Jag blev förälskad i den här tidningen redan från första rutan och jag ska försöka samla […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...