Recensioner

Star Wars #1: In the Shadow of Yavin

tisdag 29 januari, kl 21:50 av 0 kommentarer

starwars1Jag såg Star Wars sent, först i början av 90-talet. Tänk att detta var tiden innan Internet, vod-tjänster och ett generöst utbud av DVD. Jag är osäker på om Star Wars ens fanns att köpa på VHS då. Det var iaf en närmast magisk filmupplevelse, så nära man kan komma en sådan utanför en biograf. Filmen hade allt som en film skulle ha. Trots det har jag aldrig blivit Star Wars-fantast. De enda plastgubbarna jag har är Luke, Leia och Landro. Jag läste aldrig serierna. Förrän nu.

Dark Horse har haft Star Wars-licensen sedan 90-talet och gett ut en ohemul mängd Star Wars-serier men det var inte förrän de tillkännagav att Brian Wood skulle skriva manus till en serie som utspelar sig mellan första och andra filmen som habegäret väcktes. I serien får vi möta Luke och Leia som patrullerar åt rebellerna i en avlägsen del av galaxen en tid efter att Dödsstjärnan förstörts. Plötsligt dyker en kejserlig kryssare upp och en frejdig luftstrid bryter ut och Leia blir nedskjuten men reder ut det hela. Väl tillbaka på rebellernas bas får Leia ett viktigt uppdrag av rebellernas ledare. Samtidigt får Darth Vader ett uppdrag av kejsaren.

#1 är tydligt ett förstanummer med allt vad det innebär av uppbyggnad. För förutom lite strid och lite uppdrag som delas ut så är det inte så mycket action eller drama. Första numret är alltså lite segt. Men dialogen funkar och när väl Leia och gänget är iväg på uppdrag och Darth Vader på sitt dito så ska det nog hetta till. Det blir säkert bra. Däremot gillar jag inte Carlos D’Andas teckningar, de är lite väl plastiga. Rymdfarkosterna är fina men jag gillar inte hur han tecknar ansikten. Jag kommer nog att följa Star Wars genom att köpa lite digitalt då och då trots att jag inte är direkt hooked efter #1. Men jag gillar verkligen karaktärerna och tidsperioden som det hela utspelar sig i kan knappast vara bättre vald. Så hoppet om bättring lever.

Manus: Brian Wood
Illustration: Carlos D'Anda
Färgläggning: Gabe Eltaeb
Förlag: Dark Horse
Betyg: 3-/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...