Nyheter och tips

Optimal Press lägger ner

måndag 28 januari, kl 20:38 av 2 kommentarer

Förra veckan kom nyheten att Optimal Press lägger ner. Anledningen ska vara den skattesmäll som förlaget åkte på förra året. Det är givetvis en väldigt tråkig nyhet, det vimlar inte av småförlag i Sverige med en så pass omfattande utgivning som Optimal Press haft. Jag har bara köpt ett fåtal av deras utgåvor från de senaste åren, Lost Highway av Sören Mosdal ligger fortfarande i läshögen annars har det varit tunt. Även om många av deras utgåvor inte tilltalat mig så fyllde förlaget onekligen en nisch med svenska alternativserier och framförallt serier från andra nordiska länder. Flera av de svenska tecknarna kan säkert hitta nya förlag men vi lär nog inte få se så många finska serier översatta de närmaste åren. Så hatten av för Ingemar Bengtsson som gett ut fint formgivna serier under två decennier och berikat seriesverige.

Optimal Press har faktiskt gett ut de bästa svenska seriealbum som getts ut, Garagedrömmar och Vakna laglös av Mats Källblad. Likaså introducerade förlaget norske Jason för en svensk publik, Järnvagnen är min favorit bland de albumen. Ett annat suveränt norskt album är Urhunden-vinnaren Olaf G av Steffen Kverneland och Lars Fiske. Å sist men inte minst Malin Billers starka Om någon vrålar i skogen.

Tack!

Kommentarer

  1. Pelle Sten says:

    Ni såg att nedläggningen också innebar att Mats Källblad står utan förlag för sitt nya album? Vi får hoppas att något annat förlag snabbt tar över.

  2. Thomas Fels says:

    Mycket ledsamt. Ingemar har sinne för kvalitet och avvek aldrig från den vägen!

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...