Recensioner

Lazarus Vol 1: Family

torsdag 2 januari, kl 23:18 av 1 kommentar

lazarusfamilycoverGreg Rucka och Michael Larks Lazarus var definitivt en av de mest emotsedda nya serierna 2013. Jag tyckte första numret var rätt bra och såg följaktligen fram emot den första traden som kom i höstas. I den värld som Lazarus utspelar sig i styrs världen av ett fåtal familjer som har all makt och all rikedom, ungefär som enorma feodalsamhällen. De som tjänar familjerna kallas för serfs och resten dvs nästan alla kallas för waste och behandlas därefter. Huvudpersonen Forever Carlyle är sin familjs Lazarus dvs familjens försvarare. Hon har både fått den främsta träningen och den främsta tekniken som vetenskapen kan frambringa. Hon är genetiskt framtagen för sin uppgift och har växt upp i tron att hon är dotter i familjen Carlyle. Det första som händer i serien är att Forever dödas av några som gjort inbrott i ett av familjens hem. Men Forever är inte som vanliga människor, hennes kropp är modifierad att klara det mesta och hon vaknar och attackerar istället sina banemän, så kallade waste. Problemet som uppmärksammas av läkaren och oroar familjen är dock inte att hon tillfälligt dog utan att hon har funderingar kring hennes rätt att döda. En känsla hon inte bör ha och som inte anses normalt för en Lazarus, hon är både familjens sköld och dess bödel. Förutom Forever så introduceras man till hennes genomgående osympatiska syskonskara och de intriger de smider och en konflikt med familjen Morray.

Det är inte så lite Falcon Crest (80-tals såpa) över det hela med alla familjeintriger och konflikter med andra familjer. Skillnaden då är att Carlyles har så mycket mer makt än Lance och Angela Channing hade. Familjeintrigerna skapar givetvis dramatik och leder till att ett mejl med en tydligt text landar i Forevers mejlbox på samlingens sista sida. Så världsbyggandet är lovande, även om liknande gjorts tidigare, och jag läser gärna mer om den och det är en av seriens styrkor. En av seriens svagheter är att det blir väl mycket utstuderad dussinaction t.ex. när Forever attackeras efter ett möte och tillsammans med en annan Lazarus repar sig och massakrerar angriparna och även Lazarus lider av den sjuka som spridit sig till såväl serier som film, det oerhört stiliserade dödandet dvs dödandet görs koreografiskt snyggt. En rätt motbjudande trend.

Lazarus-Vol-1-InteriorEn annan av seriens styrkor är Forevers tajta koppling till den hon tror är hennes far. Alla ”syskonen” vet att hon inte är deras äkta syskon men givetvis inte Forever och det är familjen Carlyles bäst bevarade hemlighet. I slutet av samlingen lägger Forevers far ut texten om hur han ser på henne. Fascinerande läsning som jag tidigare lagt upp på Shazam. Det finns f.ö. lite kemi mellan Forever och den andra presenterade familjens, Morrays, Lazarus. Vem vet om det blir lite såpa där också. Hade onekligen varit en Romeo och Julia tvist på det hela.

Men seriens allra största behållning är givetvis Forever Carlyle som är en av de intressantaste karaktärerna på ett bra tag. Uppfostrad till en mördarmaskin undrar man varför Forever har börjat tveka inför sitt uppdrag. Hon är trots hennes dödande den enda karaktären man kan känna sympati för. Forever ska bli oerhört intressant att följa framöver. På det stora hela har Lazarus lite kvar för att helt infria mina väldigt höga förväntningar men jag hoppas den gör det. Jag ser redan fram emot nästa samling. Både Rucka och Lark levererar bra så här långt.

Manus: Greg Rucka
Illustration: Michael Lark
Förlag: Image
Betyg: 3+/5

Kommentarer

  1. Andreas Mars says:

    Tack för en bra recension. Gillar också Lazarus och ser fram emot fortsättningen på alla intriger och Forevers bakgrund och öden.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...