Krönikor och åsikter /Recensioner

Countdown to Peter Parker: Superior Spider-Man #23

måndag 13 januari, kl 08:00 av 2 kommentarer

Obs, hela denna post är en enda jämra stor SPOILER om du bott under en sten det senaste året.

ASM1Marvels sämst bevarade hemlighet, nämligen att Peter Parker ska återkomma som Spider-Man, är nu också ”officiellt” avslöjad: i en intervju med författaren Dan Slott på Comicbookresources.com bekräftar han att Peter Parker kommer tillbaka i nya Amazing Spider-Man #1 i april (däremot är det inte helt klart om Superior Spider-Man nödvändigtvis läggs ned i och med detta, eller vad som händer med companion-titlar som Superior Spider-Man Team-Up och Superior Foes of Spider-Man).

Med anledning av detta kommer vi här på Shazam fram till i april köra en serie kombinerade recensioner och krönikor under rubriken Countdown to Peter Parker. Här recenserar vi Superior Spider-Man och relaterade titlar, reflekterar över det faktiskt rätt udda experiment som Superior trots allt har varit, samt spekulerar hej vilt i hur Peter Parker egentligen ska komma tillbaka samt vad som kommer hända med allas vår kvarters-Spindelman Otto Octavius.

SSM23Superior Spider-Man #23 trappar upp Venom-crossovern (Christos Gage från Venom är medförfattare) som började i #23 och fortsätter dessutom att på rutinerat och fartigt Slott-manér avverka story beats från de talrika parallellhandlingarna som alla utan tvivel kommer nå sitt crescendo framåt april (redan nu står det väl tämligen klart att ”slutuppgörelsen” kommer stå mellan Superior Spider-Man och Goblin Kings arméer – där den senare kontrahenten får ett giftigt anti-Octaviusvapen i sina händer i det här numret). Precis som vanligt levererar Slott smattrande action med den äran, men det intressantaste med Superior Spider-Man är alltjämt hur figuren Otto Octavius utvecklas. Slott fortsätter mjölka konceptet ”superhjälte med superskurks-metoder” för fullt här; konfrontationen med Flash Thompson i Venom-skepnad och senare civilt blottlägger både komiskt och skickligt Octavius fortsatta tillkortakommanden som hjälte. Samtidigt är det oerhört underhållande att som gammalt Spindelfan se hur Octavius faktiskt anstränger sig för att lösa många av Peter Parkers traditionella problem (bristen på yrkesmässig riktning och status; moster Mays sviktande hälsa), vilket naturligtvis drar uppmärksamheten till hur handlingsförlamat och reaktivt Peter Parker ofta betedde sig. I flera avseenden är ju Otto Octavius ”the Superior Spider-Man”.

I ljuset av detta kommer här min första spekulation om Peter Parkers återkomst: för att Otto Octavius personliga resa ska vara konsekvent måste han själv inse att han måste släppa greppet om Spindel-identiteten – det kommer gissningsvis inte bli så att Peter Parker ”tvingar sig” tillbaka in i sin egen hjärna igen (att Parker-identiteten har vaknat igen fick vi ju en visuell hint om i förra numret). Perioden fram till april kommer förmodligen bygga upp till att den gode Otto inser att han trots allt är otillräcklig som Spindelmannen, och att det i längden inte går att agera superhjälte med superskurksmetoder. Jag gissar också att Ottos love interest Anna Maria kommer ha en del med hans hjältemässiga uppvaknande att göra; redemption through love är ju ett klassiskt tema i sammanhanget. F ö måste jag säga att Slott verkligen utvecklar henne på ett fint sätt i det här numret – den pinsamma middagsscenen där moster May avslöjar sina dvärgfördomar är klockren.

Plus också för bra cliffhanger i slutet. Venom-symbioten har spelat en oerhört stor roll under lång tid i Spindelmannen, på flera olika sätt – vågar man gissa att symbiotens starka band till just Peter Parker kommer spela en viss roll för dennes återkomst i de kommande numren?

Manus: Dan Slott, Christos Gage
Illustration: Humberto Ramos
Tusch: Victor Olazaba
Färgläggning: Edgar Delgado
Förlag: Marvel
Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. […] Henriks förnämliga initiativ med en djupdykning i Superior Spider-Mans egna universum tar oss den här gången till en mycket överraskande trevlig titel som är lätt att missa i Marvels snåriga spindeldjungel. Under Superior Spider-Week sommaren 2013 annonserade House of Ideas tre nya titlar med anknytning till Otto Octavius version av vår vänlige kvartersspindel: Superior Carnage (miniserie i fem delar), Superior Spider-Man Team-Up och dagens recenserade titel, The Superior Foes of Spider-Man. Redan i Superior Spider-Man #1 dök dessa superskurkar upp som den senaste upplagan av gamla Sinister Six bestående av följande medlemmar: Boomerang, Shocker, Speed Demon, Overdrive, den nya kvinnliga Beetle samt roboten Living Brain. Dessa sex besegrades fundamentalt av Ottos Spider-Man och hade det inte varit för Peter Parkers undermedvetna som spökar i Octavius hjärna hade Boomerang rest till de sälla jaktmarkerna. Living Brain oskadliggjordes och jobbar nu som Ottos medhjälpare medan de övriga fem fortsätter på brottets bana med sitt gemensamma hatobjekt på agendan: Spider-Man. […]

  2. […] här) är den sista innan tidningen byter tillbaka och blir Amazing Spider-Man igen i och med Peter Parkers återkomst som Spindelmannen (dock har det gått lite olika rykten om vad som egentligen ska hända med Otto […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...