Recensioner

Äganderätten måste ständigt omförhandlas

fredag 7 november, kl 21:55 av 0 kommentarer

aganderattenÄganderätten måste ständigt omförhandlas är egentligen inte en serie utan jag skulle mer beskriva den som en illustrerad novell. Men eftersom den är utgiven av Apart och Lars Krantz står för illustrationerna så blir det en recension 🙂 För text står Pär Thörn som även stod för texten i förra årets antologi från Apart, Ordningen upprätthålls alltid. I Äganderätten måste ständigt omförhandlas får man följa en SS-dolk från nutidens Borås till den nazist som ursprungligen hade den. På vägen finns både mod, tragik, misär, galenskap och annat. Lars Krantz levererar som väntat på en hög nivå, han är numera konstant så bra att han skämmer bort läsaren. Ingen annan svensk tecknare och få andra för den delen är i närheten av Krantz när det gäller att skildra mörker och äckel, i Äganderätten måste ständigt omförhandlas är det främst det förra som finns i överflöd. Krantz tuschning i kombination med hur han utnyttjar svarta bakgrunder är rejält imponerade och jag undrar hur bra det kan bli framöver från vår svenske Charles Burns. Thörns text är korthuggen och hård, jag hade inledningsvis lite svårt för det men det är svårt att inte svepas med efterhand. Det jag gillar mest i Thörns språk är kompromisslösheten i texten. Smack, där sitter den är den konstanta känslan vid läsningen. Krantz och Thörn är en riktigt bra kombo i de ofta hårda berättelserna. Det är många intressanta scenarier och person de presenterar och läsningen flyter på trots att den enda ”huvudpersonen” är en nazidolk. En på många sätt djupt obehaglig bok och därför så bra.

Manus: Pär Thörn
Illustration: Lars Krantz
Förlag: Apart Förlag
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...