Krönikor och åsikter /Snygga omslag

Årets omslag 2014

fredag 2 januari, kl 21:18 av 1 kommentar

Hjärtligt välkomna ska ni vara till Shazam och mitt första inlägg för året där jag presenterar min tio i topplista över snygga omslag från 2014. Eftersom veckans skörd är rätt skral blir det inget Veckans omslag nu på söndag men istället får ni njuta av något av det bästa i omslagsväg från seriernas värld från förra året. Mycket nöje!

3583216-3510. CHRIS SAMNEE
(DAREDEVIL) 

Daredevil fick en ny volym under 2014 när han flyttade sina bopålar från New York till San Francisco och under 2015 tackar Mark Waid och Chris Samnee för sig och lämnar över stafettpinnen till andra kreatörer. En riktigt bra serie med mycket snygga omslag har den varit länge och jag har valt Chris Samnees omslag till Daredevil #35 som var det näst sista numret på förra volymen. En desperat druknande hjälte där hans radar formar sig som ringar på vattnet och titeln flyter med. Med tanke på att She-Hulk av Charles Soule och Javier Pulido avslutas snart känner jag på mig att dessa herrar kommer att ta över Daredevil, dels på grund av Soules exklusiva kontrakt för Marvel men också eftersom Matt Murdock har valsat runt i serien She-Hulk tämligen ofta. Vi får väl se 🙂

UNCXANN2014001-DC11-5c9299. ANDREA
SORRENTINO
(GREEN ARROW, M.M.)

Sorrentino var en tecknare som jag upptäckte rätt sent på året eftersom min radar när det gäller DC-serier inte är den bästa, men hans dynamiska och nyskapande stil är svår att motstå när man väl fått ögonen på den. Precis som tecknaren David Aja gjort med Hawkeye designade Sorrentino omslagen på respektive arc av Green Arrow på ett mycket trevligt sätt och speciellt hans och Jeff Lemires avslutningsarc med serien, Broken, tilltalade mig mycket. I slutet på året dök hans alster även upp hos Marvel Comics och jag har valt hans ”splittrade” omslag till Uncanny X-Men Annual #1 som på ett bra sätt visar upp hans tekniska skicklighet och känsla för mediet.

4024390-178. JUAN FERREYRA
(CONSTANTINE, COLDER) 

Tillsammans med David Aja (Hawkeye) är Juan Ferreyra en av årets tecknare som lyckats med konststycket att alla deras omslag (i Ferrayras fall Constantine) figurerat på Veckans omslag. Här ser vi omslaget till Constantine #17 som med rätta blev utsedd till Veckans favorit och alla hans omslag till serien är riktiga skönheter på sitt eget sätt och eftersom jag ofta och gärna (kanske lite för länge) bläddrar igenom Previews-kataloger på toaletten vet jag att han kommer att slå oss med häpnad även under 2015. Den mystiska tonen är perfekt och Ferreyra använder John Constantines välkända attribut (ruffsig frisyr, ciggen i mungipan, rocken, skjortan och röda slipsen) på ett föedömligt sätt som tema på alla omslagen. Extra kul är det att Ferreyras och Paul Tobins skräckis Colder (Dark Horse Comics) kom tillbaka 2014 med en ny volym i vilken man även kan njuta av hans briljanta penna inuti tidningen.

3913985-057. JAMIE MCKELVIE
(MS. MARVEL, NIGHTCRAWLER, THE WICKED+THE DIVINE)

Jamie McKelvie är en av mina absoluta favorittecknare med sina löjligt rena linjer och perfekta kompositioner vilket gjort hans serier tillsammans med författaren Kieron Gillen och färgläggaren Matthew Wilson (Young Avengers, The Wicked+The Divine) till serier jag inte vill leva utan. Det kompromisslösa och ascoola konceptet med ansikten på alla omslag till WicDiv är ett sublimt exempel på hans osvikliga skaparkraft och jag ser verkligen fram emot ett helt år med nya nummer i den här serien. Under 2014 har han också tecknat flera snygga omslag till Nightcrawler och nya stjärnskottet Kamala Khan (Ms. Marvel), vars dräkt han även fått äran att designa, precis som han gjorde med Carol Danvers outfit som Captain Marvel (2012). Det känns därför rätt självklart att få presentera omslaget till Ms. Marvel #5 som är ett av årets bästa omslag med sin blandning av osäkerhet, vemod, superkrafter och känsla av att stå vid ett vägskäl.

4087875-206. DAVID AJA (HAWKEYE)

Även om Hawkeye haltade extra mycket i utgivningen under 2014 så att vi bara fick sju nummer var David Ajas läckra och stilsäkra omslagsdesign (som började med #13 från oktober 2013) en fröjd att skåda. Omslagen till Hawkeye #1-5 innehöll färgerna lila, vitt och blått, #6-9 och #11 rött och vitt och från #13 har vi fått vit bakgrund med hexagoner i rött och orange där Clint Barton eller Kate Bishop (eller deras respektive fiender Clown och Madame Masque) skönjas. Jag valde omslaget till Hawkeye #20 som är årets sista nummer och avslutningen på Kate Bishops galna privatdeckar-karriär i Los Angeles och nu ser jag fram emot de två avslutande numren av en av Marvels bästa titlar genom tiderna och höjdpunkten på Matt Fraction och David Ajas succéartade samarbete som började med den lika underbara och sensationella The Immortal Iron Fist 2006.

4200691-06b5. JENNY FRISON
(REVIVAL, RED SONJA, GHOST, VAMPIRELLA)

Jenny Frison är en gudabenådad tecknare med total kontroll på ansiktsuttryck, speciellt när det gäller att rita ögon. Hon kan få fram precis rätt känsla (ilska, kärlek, illvilja, sorg, m.m.) och hennes omslag sticker därmed alltid ut från mängden. Frison har tecknat i stort sett alla utsökta omslag till den mycket läsvärda serien Revival och Gail Simones Red Sonja och i år fick vi även njuta av hennes alster till Ghost och nystarten på Vampirella på Dynamite. Jag hade svårt att välja mellan Red Sonja #8 och Vampirella #6 men bestämde mig slutligen för att gå på min magkänsla så här får ni hennes bästa omslag för 2014 till serien med den kvinnliga vampyren. När Terry Dodson fortsätter traditionen att skildra Vampirella som en synnerligen lättklädd pinuppa på originalomslagen koncentrerar sig Frison istället på farlig mystik och det är bara så mycket bättre.

4022952-batgirl+014. ALEX GARNER
(BATGIRL, BATMAN ETERNAL)

Vissa mycket skickliga tecknare besitter förmågan att leverera fotorealistiska omslag, men få lyckas få dem så levande och uttrycksfulla som Alex Garner. Hans nästan läskigt levande omslag till Batgirl har jag gjort allt vad jag kan för att hylla under Veckans omslag 2014 och jag blev extra glad när han dessutom fick teckna veckoserien Batman Eternal:s alla omslag i augusti. Jag har valt att visa hans sista omslag till Gail Simones avslutande nummer med Batgirl, nämligen #34, där vi får se Barbara Gordon i en actionladdad scen, lätt tilltufsad med sammanbitna tänder och hämnd i blicken, obesegrad som skylten understryker. Garner har nu fått uppdrag av Marvel Comics så håll utkik under Veckans omslag 2015 om ni vill se mer av denne mästare.

3556393-01a3. PHIL NOTO
(BLACK WIDOW)

Marvel Comics kan skatta sin lyckliga stjärna att de har en av serievärldens skickligaste tecknare i sitt stall, nämligen Phil Noto. Han har gjort stordåd med Nathan Edmondsons nya Black Widow, både på insidan och utsidan av tidningen, och det är helt klart Notos förtjänst att jag överhuvudtaget har läst tidningen. Perfekt fingertoppskänsla när det gäller ljus och färg och vansinnigt snygga kompositioner. Det är svårt att välja ett men hans omslag till Black Widow #1 innehåller allt det jag nämnt ovan plus lite till. I februari 2015 får vi en hel månad med variantomslag av Noto till Marvels skiftande katalog av superhjältar och eftersom jag tjuvkikat på dessa kan jag redan nu lova att ni kommer att få se en hel av dessa i februaris upplaga av Veckans omslag.

3817823-27-variant2. ALEX ROSS
(MARVEL 75th ANNIVERSARY COVERS, BATMAN ’66 MEETS THE GREEN HORNET, DOC SAVAGE, M.M)

Det var länge sedan vi såg Alex Ross illustrera insidan av en tidning men han har verkligen inte legat på latsidan när det gäller att leverera en uppsjö av rasande snygga omslag till både Vertigo (Astro City), DC (Batman ’66 meets The Green Hornet), Dynamite (Doc Savage, m.fl.) och Marvel (Guardians 3000, m.fl.). Jag har valt ett av alla hans mycket snygga jubileumsomslag som Marvel publicerade som variantomslag under 2014 med titeln Marvel 75th Anniversary Cover, nämligen All-New X-Men #27, där vi får se originalupplagan av Stan Lee och Jack Kirbys X-Men i förgrunden och de X-Men som ska ta över scenen i och med lanseringen av Len Wein och Dave Cockrums Giant-Size X-Men #1 1975. Superhjältar när de är som bäst och ett omslag som lika gärna kunde ha ställts ut på ett konstgalleri.

3898436-031. MIKE DEL MUNDO
(ELEKTRA, SEEKERS OF THE WEIRD, DEXTER DOWN UNDER, X-MEN LEGACY, M.M.)

Årets förstaplats går till en annan mycket skicklig illustratör vars verk man lätt hade kunnat ställa ut på ett konstgalleri. Mike Del Mundo har glatt både mig och andra läsare med sin nyskapande design, galna upptåg och ständiga nyfikenhet på hur långt man kan gå när det gäller utsökta omslag. Förutom hans omslag till nya serien Elektra (ytterligare en förträfflig serie som Marvel begraver under år 2015) har vi fått omslag till miniserien Disney Kingdoms: Seekers of the Weird, avslutningen på X-Men Legacy, Dexter Down Under och diverse läckra variantomslag. Min absoluta favoriter är dock alla omslag till Elektra och jag har valt det häpnadsväckande vackra och fyndiga omslaget till Elektra #3. Nästa vecka är jag tillbaka i vanlig ordning med både Veckans nyheter och Veckans omslag och flera recensioner som bara väntar på att få skrivas ner. Håll ut tills dess och god fortsättning på nya året 2015.

Kommentarer

  1. Pärka says:

    Som stor älskare av listor är det här oerhört härligt att se. Roligt att se mina personliga favoriter Ferreyra, Sorrentino och Del Mundo representeras. Gott nytt år för övrigt till alla er på Shazam!

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...