Recensioner

[Tema: Barnserier] Kusliga Jokasta: Döden är min mamma!

onsdag 21 januari, kl 21:52 av 0 kommentarer

KusligaJokastaEpix, Epix å Epix. Suck. Här längtar man efter barn- och ungdomsserier som finns på svenska så de är läsbara för någon som inte kan engelska. Å så finns de. Men mest hos Epix och att få veta vad Epix ger ut är inte lätt, kanske om man är bibliotekarie men det är jag inte. Nåja, som tur är besöker jag det lokala biblioteket då och då och har jag tur så har de ställt fram de nya Epixserierna. Slumpen alltså.

Senaste? tillskottet (tryckt 2014) är Kusliga Jokasta (här får jag verkligen anstränga mig för att inte skriva Jolanta, har du sett Hipp Hipp! förstår du) med undertiteln Döden är min mamma. Manus är av David Cali och teckningar av Ninie, både helt nya bekantskaper för mig. Kusliga Jokasta handlar om Jokasta, en liten tjej på lågstadiet som är lite annorlunda, främst genom att kläder och annat har något morbida drag. Det är inte så konstigt eftersom hennes mamma arbetar med att ta livet av folk genom att leverera dödsbesked. Hon är bra på det men missar återigen att premieras av chefen inför de andra med samma arbete. Hon förstår att det är för att hon lät en man klara sig. Nu är det dags att rätta till det felet och ge honom hans försenade dödsbesked. Kruxet är bara att Jokasta, som har svårt att få vänner, verkar ha skaffat just en sådan. Typiskt nog det barn vars far hon ska lämna dödsbeskedet till.

Som ni förstår är det rätt skruvat, Jokastas mamma är kanske inte Mother of the Year (vad nu det innebär) men hon går så gott hon kan trots att väl mycket fokus läggs på karriären. Mamman är en intressant och rätt komisk karaktär vars planer ofta går stöpet. Trots det morbida temat så är albumet genomgående kul och för det roliga står ofrivilligt Jokastas mamma. Jokasta i sin tur är en tuff liten tjej som är mest som vem som helst även om hon har det lite annorlunda hemma vilket kompisarna blir varse på kalaset. Ett kalas som mamman fixat enbart för att få tag på den man hon ska döda. Serien har en härligt morbid ton och en rätt absurd handling. Det funkar bra och manus, teckningar och översättningar är genomgående bra. Så om du vill ha en bra barnserie bege ditt närmsta bibliotek eller håll utkik på SIS, ibland dyker Epix upp 😉

Manus: Davide Cali
Illustration: Ninie
Förlag: Epix
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...