Nyheter och tips

Veckans nyheter – vecka 1

fredag 8 januari, kl 21:45 av 0 kommentarer
BDEgalite

Julie Marohs teckning till BD Egalites hemsida

I år går 43:e upplagan av den franska seriefestivalen i Angoulême av stapeln 28-31 januari och i början på veckan annonserades listan på alla nominerade till det prestigefyllda hederspriset Grand Prix d’Angoulême där alla 30 nominerade var män. Sedan festivalen startade har bara en handfull kvinnor funnits med bland de nominerade och det är bara en kvinna (Florence Cestac) som har vunnit hederspriset. Senast förra året var bland annat Marjane Satrapi (skaparen av Persepolis och förra årets vinnare av Adamsonstatyetten) nominerad men fanns inte med i år eftersom hon, enligt representanter för festivalen, inte gör serier längre, vilket är skrattretande med tanke på att förförra årets vinnare Bill Watterson (Kalle och Hobbe) producerat tre seriestrippar sedan 1995.

boycott-comic

Seriekommentar av Florence Cestac, den enda kvinnliga vinnaren av Grand Prix d’Angoulême.

Kritiken lät inte vänta på sig och den franska organisationen BD Egalite (där BD står för bande dessinée som är den franska beteckningen för serier) manade till bojkott vilket fick tolv nominerade män att tacka nej, däribland Brian Michael Bendis, Milo Manara, Riad Sattouf och Bill Sienkiewicz. I ett halvhjärtat försök att ändra på situationen (där företrädare i en kommentar till det inträffade bland annat hävdade att de ”inte kunde skriva om seriehistorien”) reviderade festivalarrangörerna listan och la till sex kvinnor bara för att sedan snabbt ta tillbaka det. Nu har man meddelat att det inte kommer att finnas någon lista överhuvudtaget utan de som får rösta får rösta på vem de vill. Fortsättning lär följa.

cover-2-31c83Den här veckan avslutas The Fade Out av Ed Brubaker, Sean Phillips och färgläggaren Elizabeth Breitweiser men redan i april återvänder samma team för att fira tioårsjubiléet av serien Criminal med en ny 64-sidig one-shot. Den här gången får vi följa berättelsen ur 12-årige Tracy Lawless synvinkel när han tvingas hjälpa sin skurkaktige far Teeg och precis som i förra årets one-shot Savage Sword of Criminal innehåller den en serie-i-en-serie, nämligen ett fiktivt Kung fu-magasin från 1970-talet med en varulv i huvudrollen. Sin vana trogen kommer numret också ut i magasinformat med ett tidstypiskt varulvsomslag.

4974161-01DREAMING EAGLES #1
Manus: Garth Ennis
Illustration: Simon Coleby
Förlag: AfterShock Comics

Sista veckan i december 2015 kom ytterligare en ny serie från den nystartade amerikanska förlaget AfterShock Comics ut, skriven av Garth Ennis som växte upp med brittiska krigsserier och alltid varit fascinerad av Andra världskriget. Han har aldrig riktigt gillat superhjältar och i specialnumret Punisher Kills the Marvel Universe (1995) gick han till och med så långt att han lät Punisher döda alla jordens superhjältar och superskurkar. Han är mest känd för Preacher, The Boys, Hitman och sin långa run med Punisher men har även hunnit med en del krigsserier som Unknown Soldier, War Is Hell: The First Flight of the Phantom Eagle och Battlefields. I Dreaming Eagles, tecknad av Simon Coleby (The Royals: Masters of War) får vi följa The Tuskegee Airmen, som även blivit föremål för en film med samma namn (Uppdrag: Berlin på svenska) med Laurence Fishburne i huvudrollen, det populära namnet på en grupp afroamerikanska stridspiloter som både kämpade mot Hitlers Tredje rike och USA:s bigotteri på hemmaplan.

FourEyesVol2_01_CvrFOUR EYES: HEARTS OF FIRE #1
Manus: Joe Kelly
Illustration: Max Fiumara
Förlag: Image Comics

För nästan åtta år sedan startade första följetongen av serien Four Eyes som utspelar sig i en alternativ version av depressionerans New York där riktiga drakar fightas för att roa överklassen och nu kommer äntligen andra följetongen kallad Four Eyes: Hearts of Fire. Unge Enrico tar över sin fars livsfarliga jobb efter mordet på fadern och tar även hand om en utstött och deformerad liten drake, som kallas Four Eyes, men den här berättelsen är ingen serieversion av Draktränaren utan en historia om hämnd.

Det var allt för den här veckan! På söndag är det dags för ett nytt avsnitt av Veckans omslag så håll ut tills dess och framförallt, läs mycket serier.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...