Recensioner

Calamity Kate

fredag 18 oktober, kl 10:06 av 0 kommentarer

Kate Strand flyr från sitt gamla destruktiva liv i New York med siktet inställt på Los Angeles och fast besluten om att som Calamity Kate erövra titeln Monster Queen: den grymmaste och coolaste monsterjägaren genom tiderna. Hennes nya karriärval innebär inte bara att Kate tvingas ta sig an nya utmaningar, prövningar och ansträngda relationer utan också en tumultartad insikt om att de verkliga monstren är de du inte kan se. De som finns inuti dig och som är mycket svårare att handskas med.

Den punkiga och queera rymdserien Kim & Kim gjorde att Magdalene Visaggio började anlitas som författare på flera amerikanska serieförlag och 2018 skapade hon Eternity Girl, som bland annat handlar om en deprimerad och suicidal superhjälte, på DC Comics etikett Young Animal och i år författar hon även en ny följetong med Valiants Doctor Mirage samt Strangelands som är en del av förlaget Humanoids egna superhjälteuniversum. I övrigt bör nämnas hennes egna serier Quantum Teens Are Go, Sex Death Revolution och Morning in America samt Calamity Kate från Dark Horse Comics som vid första anblick verkar vara en klassisk monsterjägarserie men som visar sig innehålla ett oväntat djup och mörker och som kanske rentav är Visaggios mest personliga serie hittills.

I en intervju har Visaggio sagt att hennes tonårshjältar aldrig försöker rädda världen. De försöker bara rädda sig själva eller hitta ett sätt att överleva till nästa dag. Hon hade själv en olycklig uppväxt med skilda föräldrar där de var luspanka och tvingades flytta hela tiden. När hennes syster flyttade hem igen till Magdalene och hennes mamma så var systern aldrig hemma medan Magdalene bokstavligen aldrig lämnade det. Hon lyssnade på musik, spelade TV-spel, ritade serier, skrev poesi och kröp allt längre in i sitt eget skal. Hon försökte bara överleva.

Kate Strand, alias Calamity Kate, är en kaxig kämpe på utsidan men på insidan är hon ett vrak av självförakt och spruckna drömmar till följd av ett destruktivt äktenskap som byggde på allt annat än ömsesidig respekt. När Kate kommer till Los Angeles för att börja sitt nya liv söker hon upp sin gamla vän Vera som är en tidigare militär och ensamstående mamma till sexåriga Jade. Den frustrerade Vera upptäcker snart att Kate blir Jades stora idol för vilken sexåring gillar inte coola bilar, kläder och svärd eller att använda vardagsrummet som slaktbänk eller att stoppa monsterhuvuden i frysen? Men Kate inser snart att hon inte borde vara en förebild för Jade och denna självinsikt gör Calamity Kate till en serie som är svår att glömma.

Det här är en serie som egentligen inte handlar om att slakta gigantiska monster endast utrustad med en katana och en vilja av stål utan om att ibland är det bäst att sluta jaga något grundat på en felaktig övertygelse när det egentligen handlar om att sluta fly från sina egna problem och vara ärlig mot sig själv – hur smärtsamt det än kan vara. Denna oväntade, men välkomna, twist gör att Calamity Kate är en mycket läsvärd serie och den visar också att någons misslyckande kan bli en annan persons språngbräda till inre lycka och tro på sig själv.

Förutom att Visaggio bjuder på en riktigt bra serie som överraskar mig och som tål att läsas om flera gånger så är den skickligt illustrerad av Corin Howell som även tecknat The Girl in the Bay som gavs ut tidigare i år på Dark Horse Comics etikett Berger Books. Howell har en härligt dynamisk stil som bjuder på sköna actionscener och mustiga monster men som också kan leverera drama och känslor som går att ta på. Rekommenderas!!!

Manus: Magdalene Visaggio
Illustration: Corin Howell
Färgläggning: Valentina Pinto
Förlag: Dark Horse Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...