Recensioner

Norrsken, del 2: Vikingarna och oraklet

måndag 26 oktober, kl 23:07 av 0 kommentarer

Jarl Hjalmar får besök i vikingabyn av oraklet Varis och hennes lilla lärling Lotta. Oraklet vet att Hjalmar utkämpar en hopplös kamp mot den mäktiga sjöormen som han aldrig kommer att vinna med våld…men väl med list. En så gammal varelse går inte att döda men ormen kan blidkas med hjälp av ett offer. Någon som är starkare än Hjalmar, nämligen trollpojken Espen.

Under tiden insuper Sonja allt hon kan om den fantastiska världen hon hittat i Jotundalen tillsammans med sina nya vänner, bland annat träffar hon trollsländan Gnista som flyger efter henne vart hon än går och som gärna delar med sig av sitt magiska trollsländestoft. Men Jotundalen är också en farlig plats. Förutom vikingarna som är på jakt efter Espen med hjälp av oraklets lärling Lotta så har jättetrollet Trym vaknat ur sin urgamla slummer och är ute efter Sonja och till råga på allt får Björnar reda på att Sonjas farbror Henrik tagits till fånga av trollen. Hur ska detta sluta?

I andra delen av Malin Falchs fantastiska serieföljetong Norrsken skruvas temperaturen upp rejält, både när det gäller äventyr och spänning men också i form av ett smärtsamt uppvaknande för Sonja att Jotundalen är en farlig plats, både för henne och alla hon håller kära.

I Vikingarna och oraklet får vi stifta bekantskap med flera nya karaktärer, såsom Hjalmars träl Kjetil som besitter spirande magiska krafter men också oraklets lärling Lotta vars mäktiga magi visar sig vara både en välsignelse men samtidigt ett dödligt hot om man inte passar sig. Just magin är något som genomsyrar hela berättelsen och i andra delen utvecklar Malin Falch sitt redan fängslande världsbygge genom att introducera fjällfolket som kan hantera trolldom och som har klara likheter med norra Nordens ursprungsbefolkning, det vill säga samerna. Vidare får vi reda på att magin finns överallt omkring oss och om man har lite inuti sig, och får rätt träning, så kan man hämta styrka från den när man behöver den, ungefär som Kraften i Star Wars.

Med sin sedvanligt dynamiska tecknarstil och härligt innerliga berättelse fångar Malin Falch åter läsaren i en alldeles underbar serie med nordiska förtecken som jag vet att de flesta barn, och även jag själv, älskar och njuter av i fulla drag. Tredje delen, Kråksystrarna, dyker upp redan i januari 2021 från Egmont Comics och det finns även långt framskridna planer på en animerad film, producerad av Egmont-ägda Nordisk film.

Manus: Malin Falch
Illustration: Malin Falch
Förlag: Egmont Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...