Recensioner

newuniversal – Everything Went White

söndag 19 oktober, kl 17:33 av 0 kommentarer

THIS IS A PARADIGM SHIFT.
EVERYTHING YOU KNOW HAS CHANGED.
PLEASE REMAIN CALM.

newuniversal är en Marvel-serie som avviker från standardutbudet genom att den utspelar sig i ett helt nytt, eget universum där det tidigare aldrig existerat någon med superkrafter (förutom den familj som den amerikanska regeringen i all hemlighet mördade i slutet av 50-talet). Hur som helst, en helt vanlig dag avbryts plötsligt av ett starkt vitt sken som omger hela jorden. Det som hänt, utan att någon har någon som helst aning om det, är att jorden glidit in i en sorts universellt nätverk kallat the newuniversal structure. Allt som existerar inom newuniversal måste anpassas efter dess villkor, såväl fysiskt som psykiskt, och för att denna övergång ska gå så smidigt som möjligt så skapar newuniversal ett antal budbärare – a Nightmask, a Starbrand, a Justice, a Cipher. I praktiken innebär detta att en gothtjej, en Oklahomansk fotbollskille, en robotingenjör och en komatös polis, helt ovetandes, blivit utsedda att leda jorden genom det paradigmskifte som krävs för att klara av anpassningen till newuniversal. Problemet är bara att förutom Nightmask så har de övriga tre ingen aning vad som hänt med dem eller vad de ska göra. Justice, som vaknar ur en koma efter att ha blivit skjuten i huvudet och nu kan se alla orättvisor som du någonsin gjort, ger sig ut i New York för att straffa alla syndare, medan Starbrand, jordens helt nya försvarssystem, hamnar i fängelse och i självförsvar råkar ha ihjäl ett gäng poliser. I all korthet, övergången till en ny era för mänskligheten går rätt långt ifrån smidigt.

newuniversal – Everything Went White samlar #1-6 av serien, och känns som upptakten till något som redan är men främst har potential att kunna bli riktigt riktigt bra. Det enda negativa jag upplever efter två genomläsningar är att efter 6 delar så lämnas man med en hel massa lösa trådar och ett stort fett To Be Continued innan serien fått upp någon egentlig fart. Dock, för den gillar riktigt stora perspektiv, och för dig som redan fått smak för Warren Ellis widescreen-berättarskap (The Authority, Ultimate Galactus etc.) så lär newuniversal vara en fullträff. Snyggt är det också, och det känns rätt kul att tecknaren Salvador Larocca valt att visualisera huvudkaraktärerna efter verkliga personer (Justice = Bruce Willis, Starbrand = Sawyer i Lost etc.). Sammanfattningsvis, med tanke på att jag köpte newuniversal helt på vinst och förlust utan att ha någon aning om vad det var så är jag sjukt nöjd. Mer blindköp framöver.

newuniversal

Manus: Warren Ellis
Illustration: Salvador Larocca
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...