Recensioner

Thunderbolts vol. 1: Faith in Monsters

söndag 19 oktober, kl 18:03 av 3 kommentarer

Minns du Warren Ellis alternativa superhjälteserie DV8 från slutet av 90-talet? Troligtvis inte, men hur som helst, grundpremissen i all korthet är att Ellis i DV8 presenterade ett ”superhjälteteam” bestående av en samling missanpassade, övervåldsamma och missbrukande men ändå omtyckbara individer som motvilligt utförde oftast oförklarliga uppdrag åt sin uppenbart skogstokiga uppdragsgivare (Ivana Baiul, bra namn). Bra grejer, även om tecknarstilen kan kännas väldigt mycket 90-tal och Image Comics idag. Kolla in den om du får chansen.

Så, från Warren Ellis DV8 till hans desto nyare version av Marvels Thunderbolts (tagline: Justice, like lightning) som jag fick nöjet att spendera gårdagskvällen med. Precis som DV8 så består Thunderbolts av en samling väldigt ovilliga och i allra högsta grad moraliskt tveksamma supertyper vars enda gemensamma nämnare i princip är att de är föredetta superskurkar som jobbar åt staten i utbyte mot benådning och en riktigt stor näve kontanter. Thunderbolts som team har hängt med ända sedan 1997, men Ellis tog hela serien och teamet i en ny riktning när han tog över författarskapet från och med #110. Ellis version av Thunderbolts består av Songbird, Venom (Mac Gargan, tidigare Scorpion), Penance (fd Speedball), Radioactive Man, Swordsman, Moonstone och massmördaren Bullseye, med Norman Osborn (a.k.a. Green Goblin) som manipulativ, fascistisk och tidvis psykiskt labil arbetsgivare. Låter ju som ett vinnande koncept från början till slut för dig och mig, vilket det också visar sig vara när man läser det. Skitbra faktiskt.

Handlingsmässigt är Faith in Monsters, som samlar nr 110-115 och 3 oneshots, lite av en introduktion av samtliga karaktärer parallellt med att teamet är ute på sina första (stapplande) uppdrag, vilka främst går ut på att anhålla superhjältar som vägrat registera sig under rådande Superhuman Registration Act, helst utan att ha ihjäl allt som råkar komma i vägen. Kort sammanfattat så är samarbetet mellan karaktärerna och allt de tar sig för väldigt långt ifrån smärtfritt. Återigen: Skitbra. Och den nya Venom som statligt anställd brottsbekämpare, hur lirar det då? Ganska exakt enligt nedan faktiskt:

Thunderbolts

Manus: Warren Ellis, Marc Guggenheim & Paul Jenkins
Illustration: Eric Basaldua, Michael Broussard, Mike Deodato, Steve Lieber, Marc Silvestri, Leinil Francis Yu
Tusch: Rick Basaldua, Mike Deodato, Marco Galli, Steve Lieber, Joe Weems, Leinil Francis Yu
Färgläggning: Frank D'Armata, June Chung, Dave McCaig & Rain Bareto
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 5/5

Kommentarer

  1. […] men vi får väl se vad som händer framöver helt enkelt. Precis som Warren Ellis gjorde med sitt Thunderbolts-run så hoppas jag att Bendis avslutar Dark Avengers med en rejäl smäll snarare än att låta dem […]

  2. […] bra: Jag har ju tidigare hyllat Warren Ellis version av Thunderbolts (5 av 5 både här och här), och hade väl svårt att tro att någon skulle kunna uppnå samma höjd som Ellis gjorde […]

  3. […] För er som hängt med här ett tag så finns min gamla recension av de första samlingen här. Nu finns hela Faith in Monsters (Thunderbolts #110-115) på ComiXologys måndagsrea för iPhone […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...