Recensioner

Battle for the Cowl #1

torsdag 19 mars, kl 20:07 av 0 kommentarer

733402-jan090180d_superEfter händelserna i Grant Morrisons Batman R.I.P. och Final Crisis så står DC-universumet nu utan en Batman att försvara Gotham City, något som stadens skurkar inte är sena att utnyttja. Allt tycks gå åt pipan när skurkar som Two-Face och Penguin startar ett gängkrig med varandra och även Black Mask vill vara med på ett hörn. Gothams hjältar är hårt ansatta och kämpar för att hindra staden från att sjunka ned i kaos och anarki. För att komma till rätta med problemen så har Nightwing kallat en rad andra hjältar som på ett eller annat sätt har en anknytning till Batman. Dessutom lurar en mystisk figur i skuggorna som anser sig vara Batman. Någon som verkar vara någonting mer än en wannabe-Batman…

Tony Daniel känner i alla fall jag mest som illustratör och han var med och tecknade Batman under Grant Morrisons story Batman R.I.P.. I Battle for the Cowl så har Daniel inte bara tagit sig på sig att illustrera miniserien utan också att författa den. Resultatet är rätt hyffsat, även om Daniel här tycks vilja klämma in varenda karaktär som har någon form av anknytning till Batman, vilket resulterar i att numret blir ganska fragmentariskt och att tempot blir rätt uppstyckat.

Daniel har för det mesta ett bra grepp om karaktärerna. Jag gillar hans val av att låta Tim Drake (Robin) fungera som berättare, ett grepp som ger numret bra röd tråd. Men när det gäller Nightwing, som här framställs som väldigt mörk och distanserad, inte helt olik Batman själv, till de övriga karaktärerna tycker jag att Daniel missar målet och går emot den utveckling som Nightwing gått igenom de senaste åren.

Vad gäller Daniels illustrationer så är han som klippt och skuren för den värld som Gotham City befinner sig i. Det är väldigt detaljerat och mycket svärta. Påminer en del i stil om Jim Lee. Ett minus är att Daniel ibland hemfaller åt lite onödigt poserande som ibland kännas lite onaturligt.

Medan jag läste Battle for the Cowl #1 så kom jag att tänka på två andra Batman-storys från senare år. Den ena är Knightfall och den andra är No Man’s Land och Battle of the Cowl påminner i många avseenden om dessa två storys. Om det är en bra eller dåligt sak låter jag vara osagt men jag hade nog hellre sett att Daniel försökt vara lite mer nyskapande.

Battle for the Cowl har potential att bli något bra, men jag undrar om två nummer till kommer att vara nog för den story som Daniel tycks vilja berätta. Om han fortsätter i samma stil i de två sista nummren så tror jag inte att Battle for the Cowl kommer att bli någon höjdare.

Manus: Tony Daniel
Illustration: Tony Daniel
Tusch: Sandu Florea
Färg: Ian Hannin
Förlag: DC Comics
Betyg: 3/5

Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...