Recensioner

Sub-Mariner: The Depths

tisdag 28 april, kl 10:02 av 5 kommentarer

Vad får man om man blandar lite Das Boot och The Abyss med lite H.P. Lovecraft och Alien? Vad blir det om man dessutom mixar det med en gammal klassisk Marvel-karaktär? Sub-Mariner: The Depths är något så ovanligt som en serie om Sub-Mariner i princip helt utan Sub-Mariner.

sub-marnier_the_depths_2_coverVetenskapsmannen och skeptikern Randolph Stein får uppdraget att ta reda på vad som hänt med den forskare och äventyrare som försvunnit när denne letat efter den mytomspunna undervattenstaden Atlantis. Tillsammans med ett gäng hårdnackade sjöbusar beger han sig i en ubåt i spåren på den tidigare expeditionen. Den vidskepliga besättningen talar om ett mystiskt undervattensväsen, Namor. Ett väsen som lurar i det mörka djupet och skyddar Atlantis mot dess inkräktare. Ett väsen man inte bör göra sig ovän med och helst inte ens nämna vid namn. Den rationella Stein avfärdar det givetvis som simpelt skrock från en simpel besättning. Men ju längre ner i djupet de kommer ju mer börjar Stein tvivla på sin tvärsäkra rationella världsbild. Han börjar även tvivla på sin egen mentala hälsa.

The Depths är utgiven på Marvels underförlag Marvel Knights. Ett förlag som jag tycker blandat högt med lågt det senaste året. The Depths är dock en riktigt hit. Marvel Knights ger ut mer vuxna serier, utan att vara lika våldsamma eller kontroversiella som Marvels andra underförlag MAX. De ger även ut serier som verkar inom Marvels reguljära universum, till skillnad från exempelvis Garth Ennis’ MAX-version av Punisher som är en helt fristående serie. I The Depths verkar Marvel Knights dock gjort ett undantag. Serien tycks inte ha någon koppling överhuvudtaget till Marvels övriga serier. Och det är faktiskt en stor fördel.

Det funkar otroligt bra att ta en etablerad karaktär och sedan helt plocka den ur det vanliga Marvel-universumet och göra en renodlad skräckhistoria av det. För det är just det The Depths är. Det är så långt i från en superhjälteserie man kan tänka sig. Istället är det snarare en klaustrofobisk och psykologisk thriller med en touch av övernaturlig skräck a la H.P. Lovecraft. Långt ifrån Marvels vanliga hjälte-stuff.

En annan aspekt som gör serien ännu mer intressant är att Prince Namor knappt är med i berättelsen. Han dyker endast upp vid ett fåtal ställen i serien och har då extremt lite dialog. Ändå är han ständigt närvarande. Trots att han inte syns så finns känslan av att han alltid är där ute i mörkret på andra sidan av ubåtens stålskrov. Och av det lilla som visas av Namor målas en extremt osympatiskt karaktär upp. En karaktär som är totalt känslokall, människofientlig och med noll respekt för mänskligt liv. Sällan har jag sett en av Marvels karaktärer så obehaglig. Och jag gillar det verkligen.

Därför kan jag verkligen rekommendera den här serien. Särskilt till folk som vanligtvis inte läser (det vill säga håller koll på) Marvel. Och även till folk som inte läser superhjälteserier överhuvudtaget. Det är en vackert målad historia skriven av Peter Milligan (X-static) och illustrerad av Esab Ribic (Silver Surfer Requiem). Serien publicerade ursprungligen som en femdelars miniserie och släpps som samling den 8 juli i sommar.

Manus: Peter Milligan
Illustration: Esad Ribic
Förlag: Marvel Knights
Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. Danne says:

    Detta slog verkligen an en sträng hos mig.
    Låter precis som någonting som jag skulle kunna uppskatta.
    Vart kan jag få tag på denna serie?

  2. Ferdinand says:

    Bor du i en stad med en seriös seriebutik så kan du säkert beställa den via dem. Annars finns det en hel del webbshoppar som säljer amerikanska serier. Personligen tycker jag att engelska The Book Depository är bäst. Fri frakt och bra priser.

    Det verkar som att det finns ett behov hos er läsare att få veta hur men får tag på serier i Sverige. Är det något ni vill att vi skriver något om? Skriv gärna en kommentar.

  3. Danne says:

    ”Det verkar som att det finns ett behov hos er läsare att få veta hur men får tag på serier i Sverige. Är det något ni vill att vi skriver något om? Skriv gärna en kommentar.”

    Ja absolut. Om inte för min skull så för de läsare som är minst lika obevandrade bland serieträsket som jag är. För min egen del inser jag att jag kan beställa över nätet men jag har ingen aning om vilka priser som kan tänkas vara ok eller vilka butiker som är seriösa.

  4. Nicke says:

    Samma här.. jag bor i Stockholm men inhandlar inte så mycket serier och jag har verkligen inte koll på alla seriebutiker som finns här. Men nu när man får jättebra tips från den här bloggen blir man ju sugen på att köpa och läsa.

    Jag går ofta förbi seriebutiken vid Odenplan. Det kanske räcker att jag svänger in dit och hör om de har ”Sub-Mariner: The Depths”…

  5. Ferdinand says:

    Det finns faktiskt planer på en liten hur-köper-jag-serier-skola här på Shazam.se. Ha tålamod. Den är på gång.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...