Recensioner

Gängkrig 145

onsdag 20 maj, kl 16:50 av 2 kommentarer

gangkrig145Mediebevakningen av Jens Lapidus och Peter Bergtings serieroman Gängkrig 145 har varit enorm. Det är jäkligt kul eftersom det betyder att flera som aldrig läst serier förut, eller i alla fall inte sedan barndomens dagar, nu kanske blir intresserade och förhoppningsvis fortsätter att läsa mer serier. Men är Gängkrig 145 verkligen så bra som det verkar? Frågar du mig så är svaret på den frågan JA!

Handlingen i Gängkrig 145 kretsar kring två karaktärer: Mahmud al-Askori och kriminalinspektör Martin Hägerström. Storyn börjar en kväll när Mahmud, medlem av gänget Alby Boys, får ett telefonsamtal från sin syster som efter en kväll ute på stan med tjejkompisarna blivit våldtagen av två killar. Det här är något som Mahmud inte kan acceptera, heder måste återupprättas och hämnd utkrävas. Tillsammans med sina närmaste vänner i gänget utkräver han hämnd på killarna. Enda problemet är att en av dem är släkt med Eddie Ljublic, ledare för ett rivaliserande gäng. Mahmuds hämnd utlöser ett våldsamt gängkrig i Stockholms södra förorter.

Martin Högerström är kriminalinspektör, och beskriver sig själv som arbetsnarkare, ensamvarg och utredargeni. Han slåss mot sina egna privata demoner såväl som chefer inom polisen och gängkrigets konsekvenser.

Gängkrig 145 är jäkligt bra, faktiskt bättre än vad jag hade förväntat mig. Den kanske inte är i samma klass som Ed Brubaker och Sean Phillips Criminal, vilka är mästarna i noir-genren, men inte långt därifrån. Har man sedan läst Lapidus tidigare böcker Snabba Cash och Aldrig Fucka Upp så kommer man att känna igen sig, framför allt i dialogen.

Det här är också min första bekantskap med Peter Bergtings arbete, undantaget lite snabbt bläddrande i The Portent på biblioteket, och det är en positiv sådan. Det är väldigt snyggt illustrerat och funkar fantastiskt bra.

Efter att nu ha läst Gängkrig 145 så känner jag mig direkt sugen på att läsa flera serieromaner av herrarna Bergting och Lapidus. Vi kan väl hoppas att det inom en snar framtid kommer en serieroman i Stockholm Noir-serien.

Manus: Jens Lapidus
Illustration: Peter Bergting
Tusch: Peter Bergting
Färg: Peter Bergting
Förlag: Wahlström & Widstrand
Betyg: 4+/5

Betyg: 4+/5

Kommentarer

  1. Pelle says:

    Jag tycker väl att tecknandet, om man bara skulle analysera en ruta för sig, kunde vara bättre men sammantaget är det bra. Allt hänger ihop bra. Svårt att förklara, jag har nog inte rätta språket för att få fram vad jag menar.

  2. […] och intervjuoffret var Peter Bergting som Jonas intervjuat om bland annat The Portent och aktuella Gängkrig 145. Sen dess har det blivit många fler intervjuer, både med svenska serieskapare och branschfolk som […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...