Krönikor och åsikter /Samla på serier

Vad kostar en Amazing Spider-Man #583?

söndag 24 maj, kl 20:33 av 6 kommentarer

amazing_spider-man_583_obama_variantEn stor del av mitt serieintresse är, förutom att läsa och skriva om det, själva samlandet av serietidningar. På sikt tänkte jag därför försöka skriva lite mer om just det ämnet. Det kan vara allt från tips och råd kring serieförvaring till tankar och idéer kring seriesamlande i allmänhet. Ni får gärna komma med idéer, önskemål och förslag på vad ni vill att det ska skrivas om. Först ut tänkte jag att vi ska göra ett litet experiment.

Då och då dyker det upp en tidning som blir lite extra åtråvärd. Det kan vara ett förstanummer av en ny tidning. Eller första framträdandet av en populär karaktär. Dessa nummer kan ibland stiga något sjukt i värde. Under 90-talet gick det till och med så långt att investerare som tidigare inte haft något intresse för serier började köpa upp sig på vissa nummer i tron om att de skulle blir bättre investeringsobjekt än värdepapper. Troligen hade det att göra med att tidningar som Action Comics #1 såldes för summor runt helt otroliga 100000 dollar. Serietidningar var plötsligt hetare än konst. Dessa investerare köpte på sig en mängd konstiga förstanummer, tidningar med kromade omslag och märkliga specialutgåvor som branschen förutspådde skulle bli stora samlarobjekt. Många av dessa tidningar är idag knappt värda någonting. Ok, nog babblat och nu till experimentet.

amazing_spider-man_583_page1En tidning som är otroligt het just nu är nummer 583 av Amazing Spider-man. Och speciellt varianten med President Obama på omslaget. Det har tryckts upp hela 5 utgåvor av just den tidningen. Ett förstatryck av just den tidningen borde alltså vara rätt dyr. Vi kollar på Ebay. Just i dag finns det 9 stycken auktioner med mindre än 24 timmar kvar och som det ligger bud på. Priset varierar från 99.95 till 31 dollar. Om man lite ovetenskapligt räknar ihop de 9 auktionernas sammanlagda värde och delar det med 9 så blir snittvärdet på tidningen cirkus 63 dollar. Helt vetenskapligt då alltså. Rätt mycket för en tidning som kom ut i januari i år och då kostade 3,99 dollar. Nu tror inte jag att den här tidningen verkligen kommer att inbringa ett sånt pris när Obamafebern har lagt sig i USA (vilket den kanske redan gjort.) Experimentet ligger i att om precis ett år göra samma beräkning som jag gjort ovan och se vad priset blir. Nu kanske jag har helt fel, men jag tror att den kommer vara betydligt billigare då.

Kommentarer

 1. Pogono says:

  Discover Simple, Private Sharing at Drop.io

 2. Pogono says:

  Hej!
  Första raden på posten kapas för mig i safari, antagligen för att bilden ligger till höger.
  http://drop.io/cgodfih/asset/sk-rmavbild-2010-01-05-kl-23-19-43-png

 3. Ferdinand says:

  Vad har du för OS och browser?

 4. Pogono says:

  Safari på Snow leopard [10.6.2]

 5. Pogono says:

  aha, det är bara när jag är på http://www.shazam.se/2009/05/24/vad-kostar-en-amazing-spider-man-583/#more-3405

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...