Recensioner

Great Lakes Avengers: Misassembled

lördag 22 augusti, kl 13:08 av 2 kommentarer

GLASamlingen Misassembled med Great Lakes Avengers är en serie som jag stått och fingrat på i flera månader när jag browsat runt i serielådorna på Comcis Heaven i Gamla stan. Huvudanledningen till att jag den här gången köpte den istället för att stoppa tillbaka den i lådan var att jag upptäckte att det är (nya favoriten) Paul Pelletier från bland annat Guardians of The Galaxy som tecknat serien. Pelletiers stil påminner mig om en modernare variant av Alan Davis, som du som läste svenska Marvel-serier under slutet av 80-talet säkert känner igen från bland annat New Mutants och Excalibur. Så, utöver ett rent visuellt pepp så hade jag inga egentliga förväntningar på Great Lakes Avengers. Rätt bra utgångsläge alltså.

GLA

Apropå Excalibur så kanske du också minns att det var en serie som (iallafall jag tyckte) lyckades varva humor med allvarligare teman, och det är lite så även med GLA, även om den här serien kanske lutar lite mer åt det vridna än åt det allvarliga hållet. Tidsmässigt så utspelar sig den här volymen innan Marvels Civil War men efter Avengers Disassembled, som ledde till att flera Avengers-medlemmar dog och att hela teamet upplöstes. Ur askan och sorgen efter Avengers så reser sig en ny samling hjältar – från Milwaukee – som ser det som sin uppgift att fylla det tomrum som Avengers lämnat efter sig. Problemet är bara att Wisconsin inte har någon större nytta av superhjältar, och temat blir sittandes mer eller mindre sysslolösa i sitt högkvarter (en vanlig lägenhet). Tills superkurken Maelstrom dyker upp det vill säga, med en plan som baserar sig på principen att alla ondsinta försök att ta över världen hittills falerat på grund av att de oftast utspelar sig i stora städer där det finns många suoerhjältar. Maelstrom däremot bygger upp sin ny bas och sätter sin plan i verket mitt i Wisconsin. Väldigt lägligt för GLA som bara väntat på ett sådant här tillfälle såklart. Det minst sagt brokiga teamet, som alltså enats om namnet Great Lakes Avengers, består i den här volymen av:

Mr. Immortal – Odödlig ledare (som dör mest hela tiden)
Flatman – Lite som Mr Fantastic, fast kan bara vara platt.
Doorman – Teleporterare som i praktiken är ett portabelt dörrhål.
Big Bertha – Megafet tjej som är superstark och skottsäker.
Dinah Soar – Rosa flygande dinosauriehybrid.
Squirrel Girl – Hälften ekorre, hälften människa, med stor svans.
Monkey Joe – Intelligent(?) ekorre.
Tippy-Toe – En annan intelligent(?) ekorre.
Grasshopper – Kille med hoppande stridsrustning.

Jag blev väldigt positivt överraskad av GLA. Pelletiers illustrationer är som förväntat snygga och passande till den här typen av serie, och författaren Dan Slott lyckas balansera mixen mellan humor, action och allvar på ett väldigt bra sätt. Slutresultatet blir en färgsprakande, rolig och dramatisk teamserie med minnesvärda karaktärer som bjuder på skratt och faktiskt ett helt gäng (mer eller mindre) tragiska dödsfall. Great Lakes Avengers är helt enkelt en serie som är väldigt KUL att läsa. Rekommenderas både till gamla och helt nya Marvel-läsare.

Manus: Dan Slott
Illustration: Paul Pelletier
Förlag: Marvel
Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. Henke says:

    Bra, men gammal, skit. Squirrel Girl är en av mina absoluta Marvelfavoriter. Hoppas på mer GLA! 😀

  2. Emil says:

    Ja Squirrel Girl är bra, gillade när deadpool hälsade på dem under Civil War. Har också för mig att jag läst någonstans att Squirrel Girl har besegrat Doctor Doom nån gång, men vet inte om de är utan för kontinuumet.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...