Recensioner

Superman: Secret Origin #1

söndag 27 september, kl 12:41 av 5 kommentarer

secretorigin1Det finns nog ingen superhjälte vars origin är mer känd än Supermans. Skulle jag fråga mina föräldrar om de kunde summera Supermans origin så skulle det nog gå alldeles utmärkt. Visst, alla detaljer skulle säkert inte komma med men i alla fall de viktigaste skulle ändå vara med. Så behöver vi då ytterligare en originshistoria för Superman? Det var ju bara sex år sedan som vi fick den senaste varianten i och med Mark Waid och Lenil Francis Yus Superman: Birthright. Nu är det alltså Geoff Johns och Gary Franks tur och precis som med Birthright så sägs Superman: Secret Origin vara den definitiva originshistorien. Hur det blir med den saken lär vi få se om något år…

Superman: Secret Origin #1 är faktiskt ett riktigt bra nummer även om man märker att det förmodligen kommer att funka bättre när hela miniserien är samlad i en trade eller en snygg hardcover. Hur som helst så är det inget fel på storyn och Johns gör faktiskt något lite oväntat då han helt enkelt hoppar över Kryptons förstörelse och hur den lille Kal-El kommer till Jorden. Istället börjar han då Clark Kent är ungefär elva-tolv år och börjar upptäcka alla sina olika krafter. En intressant grej här är att Johns låter Clark tampas en del med sina krafter och sin inställning till dem. Han vill inget annat än att vara en normal tonåring utan att behöva oroa sig för att skada sin vänner i fotboll eller för att sätta eld på skolan med sin värmesyn.

Gary Franks illustrationer är top notch här och det är fantastiskt att se den enorma detaljrikedomen han har i i stort sett varje bildruta. Jag tror det här är det bästa jag har sett hittills av Franks arbete. Fantastiskt! Så trots att vi redan sett mer än ett dussin olika varianter på Supermans origin så tycker jag att Geoff Johns och Gary Franks version mer än väl fortjänar att berättas, i alla fall än så länge. så om ni är så där välbekanta med The Man of Steel så tror jag att Secret Origin kan vara ett perfekt ställe att börja på eftersom serien absolut inte kräver att man kan sin Superman på handens fem fingrar. Men även den inbitne Superman-läsaren har något att hämta här då Johns och Frank lagt in lite små referenser som jag tror fansen kommer att uppskatta.

Manus: Geoff Johns
Illustration: Gary Frank
Tusch: Jonathan Sibal
Färgläggning: Brad Anderson
Förlag: DC Comics
Betyg: 4/5

Kommentarer

 1. Petter says:

  ”Originshistorien” är nästan supersvengelska.
  Gary Franks teckningar gör mej nästan lite sugen på att läsa den här.

 2. Johan says:

  Jag vet att det är rätt ordentlig svengelska men jag kunde inte komma på något bättre ord att använda. Ursprungshistoria låter för formellt.

  Gillar du Gary Frank så tycker jag definitivt att du ska kolla in Secret Origin!

 3. Magnus says:

  ”…”Originshistorien” är nästan supersvengelska.
  Gary Franks teckningar gör mej nästan lite sugen på att läsa den här.”

  OCH termen ”mej” är vare sig svenska, engelska, eller svengelska 🙂

 4. Petter says:

  Origin är ju lite knepigt att översätta eftersom det är så vanligt i den här genren. ”Hur X började” brukade serietidningarna översätta det förr.

  Mej är numera en godkänd stavning enligt SAOL.

 5. Petter says:

  eftersom det är så vanligt i den här genren men ursprung eller begynnelse ger för högtidlig klang

  menade jag.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...