Recensioner

Amazing Spider-man: Death and Dating

måndag 23 november, kl 18:32 av 0 kommentarer

Dags för ännu en TPB som samlar nya Amazing Spider-Man – #578-583 plus en Annual i den här volymen. Och fortfarande representerar Amazing bland det bästa i superhjältemainstream idag: det här är habilt hantverk som tillfredsställer både nostalgiker och nytillkomna, medan ingenting, vare sig illustrationer eller manus, sticker ut på något sätt. Detta är dock absolut inget dåligt. Om Amazing sätter någon slags standard för hur en mainstreamserie ska se ut så är det ett hälsotecken för den amerikanska serieindustrin.

Spider-Man Death and DatingMark Waids gästspel som författare öppnar med en scen som kan betraktas som typisk för nystartade Amazing (lite mer om detta i min tidigare recension här): Spidde sitter på en takkant och käkar kinamat i ösregnet, nödotorftigt skyddad av ett nät-paraply. Lappen i lyckokakan: ”Today is your lucky day”. Klockrent! I en fullsidesillustration utan tillstymmelse till action frångar Mark Waid och Marcos Martin kärnan i Spindelmannen: han är superhjälten med det vardagliga oflytet. Sen rasslar det på i samma stil i en historia (”Unscheduled Stop”) där vi får oss till livs en klassisk Spindelman-skurk (Shocker) och ett lika klassiskt Spindelman-äventyr (Spidde på uppdrag för att rädda en grupp civilister varav de flesta hatar honom och en bär på en viktig hemlighet). Bra action utan krav på läsaren, ren serieunderhållning när den är som bäst.

Nästföljande storylines känns inte riktigt lika angelägna, även om också de är habilt hanterade utan alltför uppenbara svagheter. ”A tale of two Jackpots” är en på ytan sorglig historia men har man följt Spider-Man ett tag så vet man att karaktären Jackpot har hamnat lite grann mellan stolarna i författarlaget, så p g a hennes relativa karaktärslöshet saknar berättelsen den emotionella laddning den utger sig för att ha. ”Fill in the Blank” är en one-shot av Spider-Man-veteranen Roger Stern, som dock inte når upp till kvaliteten i hans 80-talsproduktion, och längre arcen ”Mind on Fire” bjuder visserligen på en del intressant karaktärsutveckling (och ännu en klassisk skurk, Molten Man den här gången) men är helt enkelt en smula för segt berättad och händelseförloppet lite för utdraget för att man ska orka hålla intresset på topp.

Amazing Spider-Man ångar med andra ord på. Allt är helt OK och Spider-Man är intressant igen, men jag kommer på mig själv med att önska att det skulle lyfta lite mer. Fast förhoppningarna är goda: försöket att ta in gästförfattare slog ju väl ut med Mark Waid, så vi kanske kommer få se lite mer gästspel av intressanta författare framöver? En liten Spindelman-arc av Jason Aaron kanske?

Manus: Mark Waid, Marc Guggenheim, Roger Stern, Dan Slott
Illustration: Marcos Martin, Mike McKone, Lee Weeks
Tusch: Andy Lanning
Färgläggning: Javier Rodriguez, Jeromy Cox, Dean White
Förlag: Marvel
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...