Guider

Guide till danska förlag

måndag 15 februari, kl 09:42 av 5 kommentarer

hypernautenAtt kunna utrikiska språk är en fördel om man vill få möjlighet att läsa ett bredare spektrum av serier än vad som finns om man bara behärskar svenska och engelska. Jag tänkte därför guida till franska, tyska och norska förlag och vad de ger ut för det är de utrikiska språk jag förstår. Först ut är vårt broderland Danmark. I Danmark gavs det ut ett närmast ohemult antal franska serier på 80-talet och även om luften gick ur även den danska albummarknaden så upphörde aldrig utgåvorna på det sätt de gjorde i Sverige. Jag kommer att gå igenom de danska förlag jag känner till för att visa vilken utgivning de har. Bokus och AdLibris saluför titlar från alla förlag utom G Floy Studio, Donovan Comics och Faraos Cigarer. Om du besöker Köpenhamn kan jag rekommendera Faraos Cigarer på Klosterstraede och Fantask tre gator ovanför. Dessutom finns superba antikvaritet Pegasus mellan Nörreport Station och Nörrebro. Om du är i trakterna av Faraos så ät på Skildepadden på Gråbrødre Torv.

Aben Maler med världens coolaste förlagsnamn ger ut Bryan O´Malleys succé Scott Pilgrim och små häften på mellan 20-30 sidor betitlade 676:or av olika framförallt danska serieskapare. Aben Maler ger även ut Jeff Woodring, James Kochalka, Anders Nilsen och Daniel Clowes. De har även gett ut Chris Wares Jimmy Corrigan. Dessutom ger de ut antologin From Wonderland With Love med danska serieskapare på engelska. Ett förlag inriktade på alternativserier.

Brun Blomst har gett ut Allan Haverholms 300-sidiga Sortmund, kallad Danmarks första serieroman samt ytterligare några serier av danskar. Verkar föra en tynande tillvaro.

Linda-og-Valentin-21Cobolt startade efter att Egmont köpt Bonniers danska del, Carlsen Comics fick av konkurrensskäl inte följa med och därför bildades Cobolt med Carsten Söndergaard som redaktör. Förlaget har tagit över en hel del av Carlsen Comics titlar och även börjat ge ut en del under Cobolts etikett som Smurfarna, Bourgeons nya Vindens passager, Yakari och Doonesbury. I bakkatalogen från Carlsen Comics finns serieromaner som David B:s Det store onde, Aya fra Youpogon, Pyongyang av Guy Delisle och Remember och Orange av Benjamin. De saluför även hel del europeiskt som nya Linda & Valentin, Franka och Blake & Mortimer. Det finns även serier av Cosey, Tardi och Emmanuel Lepage.

G Floy Studio ger ut ett imponerande antal amerikanska superhjälteserier och en del annan mainstream som man bara kan drömma om att få se på svenska. De ger även ut italienska Masirs Vogtere.

Donovan Comics startade för att ge ut serier som aldrig avslutats i Danmark. Av den varan har de bl.a gett ut XII, Ridder Goodwill, Blueberrys unge år och Marshall Blueberry. De ger även ut nya franska titlar som Atalante och Nibelungens ring.

Egmont Serieforlaget ger ut ?. Deras hemsida är lika usel som Egmonts svenska hemsida.

reykjavikForlaget Fahrenheit har gett ut främst danska serier av t.ex. Henrik Rehr, Palle Schmidt och Lars Horneman. De har även gett ut fransk-danska Gudernes skat 1-2, Tardis Soldat Varlot och Moebius Det kronede hjerte. Nyligen har de även gett ut Jiro Taniguchis Min fjerne barndomsby.

Rosinante är ett vanligt bokförlag men har nu börjat ge ut graphic novels som de ofta kallar det i Danmark. Hittills har de gett ut Posy Simmonds Gemma Bovery och Thomas Thorhauges Kom hjem.

albatros1Faraos Cigarer som är både seriebutik och förlag har den mest imponerande utgivningen. Förlaget är framförallt fokuserat på franska serier, både klassiker och nyare serier. De ger ut allt om Inkalen av Jodorowsky & Moebius och själva Inkalen har de även gett ut på svenska. De ger ut Yslaires Himmel over Bruxelles och Sambre. De två senaste delarna av Bourgeons Cyanns saga. Nu har de även gett ut större delen av Hugo Pratts Corto Maltese och även andra serier av Pratt. Av Tardi har de gett ut flera av hans deckarserier och även samlat dem i en snygg box. De ger även ut nya delar av Hermanns Jeremiah och andra serier av honom. Vad gäller nyare serier så har de gett ut Bastien Vives hyllade Smagen af klor, Vincents piratserie Albatros, stjärnförfattaren Christophe Arlestons Zanfryst fra Stjernerne och Regis Loisels Den Døde Kæmpe.

Forlaget Forlæns gav förra året ut Peter Snejbjergs debut Hypernauten på nytt.

Det finns alltså en hel del att upptäcka på andra sidan Öresund om man ändå är i en av världens bästa städer.

Kommentarer

 1. Henrik Ö says:

  Men holy smoke vad mycket DC/Marvel-grejer G Floy ger ut! Jag trodde inte mina ögon. Och det är inte bara de största titlarna heller, det var ju flera översättningar av ”smalare” Vertigo-grejer t ex.

 2. Håkan / Wakuran says:

  Jag kan f.ö. rekommendera http://www.comicwiki.dk , en dansk Seriewiki där man bl.a. kan gå på förlagskategorier etc. och se vad som finns utgivet.

  I Köpenhamn är folk f.ö. generellt vana vid svenska turister, så man brukar kunna ta sig fram bra även utan engelska om man talar och lyssnar tydligt. Det ska tydligen vara mycket värre med det på landsbygden.

  Är det f.ö. möjligt att det kan komma guider till övriga språk också, så småningom? Tänkte t.ex. på norska, spanska, nederländska och italienska.

  Om man är intresserad av att få en genomgång av vad som finns utgivet begagnat, kolla in hemsidorna för ovannämnda ComicWiki, samt Pegasus som nämndes i posten.

 3. Rikard says:

  Det blir guider till norska och tyska förlag men inga andra länder är aktuella för min del.

 4. Du får snart lägga till Albumförlaget på din danska lista.

 5. […] över ett år sedan gjorde en guide till danska förlag som ger ut serier och utlovade då guider även till tyska och norska förlag vilket inte blivit […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...