Recensioner

Inkalen

fredag 15 januari, kl 07:09 av 5 kommentarer

inkalenInkalen är en fransk science-fiction klassiker från 80-talet av Moebius och Alejandro Jodorowsky som nu getts ut på svenska av det danska förlaget Faraos Cigarer. Faraos Cigarer ger främst ut franska serier och en hel del av serierna är skapade av legender såsom Hugo Pratt, Jacques Tardi och Moebius. Faraos Cigarer satsar på påkostade inbundna utgåvor och Inkalen är inget undantag. Hårdinbundet i ett format som är större än det klassiska europeiska albumformatet, sidantal 352! Fläskigt värre. Om det blir fler utgåvor på svenska från Faraos Cigarer beror delvis på hur Inkalen säljer. Så bara det är en anledning att köpa 😉

Att beskriva Inkalens handling är ingen lätt uppgift men kortfattat handlar Inkalen om privatdetektiven John Difool som av en slump kommer över Inkalen, ett föremål med en oerhörd makt. Många vill ha tag i den och Difool hamnar därför i centrum på ett sätt han aldrig varit tidigare och hans liv tar en galen vändning. Det är dock väldigt många som är ute efter Inkalen och en vild jakt genom olika galaxer tar sin början. Till sin hjälp får Difool efter hand en brokig skara och deras mål är att rädda världen från det totala mörkret som hotar att ta över. Teman som revolution, religiös fanatism, fascism, kärlek och magi förekommer i en salig blandning.

Om man har ansatsen kan man säkerligen göra en djup analys av Inkalen men jag har varken tid eller kunskap för att göra det. Om du vill ha en sådan analys av Moebius finns den på The Comis Journal. Om det nu finns någon vits med det. Jag kan bara konstatera att Inkalen inte liknar något jag läst i serieväg tidigare. I form av tokigheter är den närmast seriernas motsvarighet till den lysande boken Liftarens guide till galaxen. Efter att ha läst igenom det relativt omfattande förordet med bl.a. en kort biografi över Moebius och Jodoroskys svar i en intervju var jag lite orolig inför läsningen. Både verkade rätt knäppa på ett flummigt sätt. I värsta fall fruktade jag, för att dra ännu en bokparallell, att det skulle vara new age-flum i stil med Paulo Coelho, som jag innerligt avskyr.

Så hur var då Inkalen. Jo, helt knäpp på ett väldigt underhållande sätt. Moebius teckningar var inte så bra som jag förväntat mig, det är många snygga scenerier och häftig sceince-fiction med en härlig detaljrikedom men t.ex. John Difools ansikte skiljer sig lite väl mycket åt även när det inte är meningen vilket även gäller för andra karaktärer. Jodorowskys manus är så flippat att det är svårt att ta ställning till om det är bra eller dåligt men jag lutar åt det förstnämnda eftersom resultatet knappast hade blivit underhållande utan snarare outhärdligt med ett manus som inte höll. En del saker känns lite daterade men det är mest att beteckna som skönhetsfläckar. Serien har massor av bra karaktärer och tillsammans med miljöerna bildar de en sällsynt underhållande enhet. Den nya färgläggningen uppväger faktiskt till viss del att den ibland känns daterad, den känns väldigt ”modern” vad gäller färgvalen. Jag har inte läst Inkalen i den tidigare färgläggningen och kan därför inte jämföra. På danska Comicwiki finns två sidor för att jämföra. Sammanfattningsvis tycker jag att Inkalen förtjänar sin klassikerstatus men jag skulle inte kalla den ett mästerverk. Men underhållande och kul är den definitivt. Läs och upplev.

Manus: Alejandro Jodorowsky
Illustration: Moebius
Förlag: Faraos Cigarer
Betyg: 4/5

Kommentarer

 1. Ferdinand says:

  Jag bläddrade lite i den när jag var på Staffars runt jul. Tyckte att både den nya färgläggningen och tuschningen såg rätt konstig ut. Om jag förstått det rätt är de gamla originalen förlorade. Det franska förlaget har tydligen utgått en tryckt förlaga och sedan låtit någon (kommer inte ihåg vem det var) ”tuscha” serien på dator. Helt ärligt så drar jag mig faktiskt lite för att köpa den just på grund av detta.

 2. Adrian says:

  Måste bara säga att den nya färgläggningen sticker i mina ögon. Känns airbrush’at och lite försök att göra 3D av teckningarna. Mycket synd då ursprungsfärgläggningen ser ut att vara kanon i mitt tycke.

  Annars en klart underhållande historia!

 3. Rikard says:

  Den gamla ser onekligen snygg ut men jag tycker inte att den nya färgläggningen bör avskräcka. Jag tyckte den funkade bra efter lite läsning och den ger nog mer lyster åt serien.

  Enligt Faraos så valde de mellan att ge ut den i den gamla eller den nya färgläggningen och valde då den nya. I vissa länder ska den ha getts ut med den gamla färgläggningen.

 4. […] är nu framme vid tredje delen av Alejandro Jodorowsky (Inkalen, Metabaronerna) och Francois Boucqs (Billy Budd, Djungelns lag) västernepos Bouncer. De två […]

 5. Frankle says:

  Två stavfel i förordet och ett tryckfel på sid 60 (ruta två tror jag) texten är dubbeltryckt? ser utt att ligga dansk text under den svenska. … ja, jag är lite petig.. 🙂

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...