Recensioner

Resande med vinden 6:1

lördag 10 oktober, kl 09:07 av 2 kommentarer

reisendeimwind61Francois Bourgeons Resande med vinden brukar betecknas som en viktig del i den våg av historiska serier som kom under 80-talet. De tidigare fem delarna gavs ut i Sverige i början av 80-talet och går att hitta på serieantikvariat till okej priser om man inte måste ha toppskick. Att det skulle komma fler delar trodde jag inte men så kom nyheten förra året att så var fallet. Albumet kommer nog inte ut på svenska men gavs ut i Danmark och Tyskland i september. Jag har läst den tyska utgåvan: Reisende im Wind 6:1- Das Mädchen vom Bois-Caïman Buch 1.

Den första sviten handlade om den unga kvinnan Isas äventyr i Europa och Afrika under 1700-talet, i denna sjätte del får man återse en nu nästan hundraårig Isa som återberättar vad som hände efter att hon kommit till Karibien i slutet av femte delen. Inledningsvis fokuserar albumet på hennes barnbarnsbarn Zabo, inte helt olik Isa till sättet och hennes färd mot Isas plantage utmed Mississippi under amerikanska inbördeskriget 1862.

Bourgeon är en av mina absoluta favorittecknare, hans teckningar är oerhört vackra och detaljerade och för mig står han för en realistisk europeisk stil när den är som bäst. Inledningsvis kändes serien lite daterad, vindpustarna från 80-talet störde. Början av historien med Zabos och hennes resesällskap, en fransk fotograf, är trots en del action lite seg med väl mycket ointressant dialog. Mötet med Isa, en favoritkaraktär, lyfter serien och när Isa börjar berätta sin historia lyfter den på riktigt och når samma höjder som tidigare, vindpustarna från 80-talet blir istället en salt bris. På det hela taget ett kärt återseende. Ett utdrag finns att läsa på Splitters hemsida.

Manus: Francois Bourgeon
Illustration: Francois Bourgeon
Förlag: Splitter Verlag
Betyg: 3/5

Kommentarer

  1. […] framgångsrika Titeuf. Topp fem utgjordes i övrigt av den senaste delen i Francois Bourgeons Resande med vinden och Den lille Spirou 14. På plats sex återfanns det femte albumet om Julien Neels hjältinna Lou, […]

  2. […] Comics titlar och även börjat ge ut en del under Cobolts etikett som Smurfarna, Bourgeons nya Vindens passager, Yakari och Doonesbury. I bakkatalogen från Carlsen Comics finns serieromaner som David B:s Det […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...