Recensioner

Scott Pilgrim 1

tisdag 6 april, kl 08:28 av 6 kommentarer

scottpilgrim1Fenomenet Scott Pilgrim hade jag gått undertecknad obemärkt förbi innan jag såg serien på diverse årsbästalistor. Eftersom en Scott-Pilgrim film är på g och trailern är läcker var det dags att ge den kanadensiska ”mangan” av Bryan Lee O’Malley en chans. Eftersom originalspråket är engelska gjorde jag det enda logiska och beställde den danska utgåvan av serien. Den var iofs något billigare och jag gillar att ”stödja” mindre förlag men så här i efterhand undrar jag hur jag tänkte. Nåja, danska är som ett andraspråk det också. Första delen heter iaf Scott Pilgrim’s Precious Little Life (Scott Pilgrim kører stilen) och handlar om Scott som bor i Kanada och spelar i ett band, med två andra, inte många känner till bandet. Han är 23 år men dejtar en tjej som går i high school, Knives Chau. Scott delar bostad och säng med sin homosexuelle polare Wallace. Allt lunkar på men då möter Scott postbudet Ramona Flowers och faller pladask. Det är dessutom så underbart att Ramona verkar gilla Scott, trots allt 🙂 Det finns dock ett problem, för att Scott och Ramona ska vara tillsammans måste Scott besegra Ramonas sju onda ex!

Oni Press har ett 47-sidigt utdrag ur albumet på sin hemsida och jag skummade det för några månader sedan och bestämde mig för att det inte var något för mig. En mangainfluerad stil och vad som verkade vara en rätt trist berättelse om en snubbe i ett band lockade inte. Som tur var chansade jag och beställde första delen förra veckan och insåg att Scott Pilgrim är en riktigt charmig och rolig serie och inte vad den inledningsvis verkade vara. Serien är rätt kul i början men i ärlighetens namn är den inte ”all-that”. Det är först i den avslutande tredjedelen som Scott Pilgrim går från en bra serie till en riktigt underhållande serie. Temat självupptagen snubbe blir kär i cool å annorlunda tjej är ingen höjdare men när man blandar in ett ondskefullt ex med magiska krafter och låter Scott gå en holmgång mot exet står jag och gör vågen. Det kunde dock även med de övernaturliga inslagen blivit platt fall om inte O’Malley gjort ett så bra jobb med karaktärerna och dialogen. Starten är alltså riktigt bra men jag tror att fortsättningen blir bättre.

Illustration: Bryan Lee O'Malley
Förlag: Aben maler
Betyg: 4/5

Kommentarer

 1. Henke says:

  ”Eftersom originalspråket är engelska gjorde jag det enda logiska och beställde den danska utgåvan av serien.” Haha, guld! Jag har tankat samtliga volymer *alla tittar argt på mig* och ska läsa igenom dom när jag får lite tid över.

 2. Håkan / Wakuran says:

  Danskt slang låter iofs rätt coolt. -”Det er da faen for sejeeejjjt, mand! Sgu dejliii!”

  (Eller typ så…)

 3. Henrik Ö says:

  Rikard: Jag hade exakt samma känsla först. Gav serien en hastig titt, tänkte ”manga” och skippade den. Sen köpte jag ändå första albumet och min reaktion var mer eller mindre en karbonkopia av din…

 4. Tomb says:

  Måste påpeka att första numret är klart svagast. Sedan blir det bara bättre och bättre.

 5. Anon says:

  En sak jag läst om serien är att Bryan verkar okapabel att skriva någonting utan att droppa oändligt med referenser all over the place.

  Väntar på 6e volymen som kommer i Juni/Juli(?) med olidlig smärta då tiden går så sjukt långsamt…

  Angående filmen känns det väldigt mycket Superbad vs. Kick-Ass.
  Att casta Michael Cera är horribelt och rent allmänt så känns det som att filmindustrin försöker casha in på ALLT av värde i serieform.

 6. Petter says:

  Scott Pilgrim blir bättre i senare volymer. Men jag gillar hur de onda ex-pojkvännerna och det där kommer in efter en nästan realistisk första halva i det första häftet.

  Jag har skrivit om de häften som hittills kommit ut HÄR

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...