Recensioner

Kick-Ass enligt Rikard

torsdag 8 april, kl 08:50 av 3 kommentarer

Kick-AssKick-Ass är lugnt en av de mest hypade mainstreamserierna de senaste åren. Å så har den blivit film och de första recensionerna av den har börjat komma. Jag har väntat på Kick-Ass i samlad form ända sedan Ferdinand gick i spinn över serien. Kick-Ass har dock dragits med rejäla förseningar och först i mars släpptes samlingen med de första åtta nummerna. Kick-Ass handlar om Dave Lizewski, en nörd, som gillar serier. Han tycker att hans liv är rätt trist och bestämmer sig för att agera superhjälte fast utan superkrafter. Han drar på sig en grön dykardräkt och ger sig ut på gatorna med två käppar för att hjälpa till där det behövs. Det slutar med att han får så mycket stryk att han nästan dör. Trots det kan han inte släppa idén om att vara en hjälte. En kväll räddar han en snubbe från att få stryk av ett gäng, han filmas och blir över en natt Internetkändis av rang, och får namnet Kick-Ass. Sedan fortsätter serien kring hans tillvaro som anonym superhjälte och han träffar också andra superhjältar, vissa farligare än andra med ännu farligare idéer.

Det är alltid med en viss bävan jag börjar läsa serier som hyllats så som Kick-Ass. Det är egentligen upplagt för en besvikelse. Mitt intag av superhjälteserier är dessutom lågt och sedan jag började blogga på Shazam har det verkligen gått på sparlåga. Även om superhjältar är centralt för Dave och många andra i serien så handlar inte serien främst om att vilja vara en superhjälte utan Mark Millar utnyttjar effektivt känslan alla har av att vilja vara något mer, att göra skillnad. Det är också i början av serien när fokus är på skildringen av hur Dave blir Kick-Ass med allt vad det innebär som serien är som bäst. Trots att den är våldsam även i början finns det även lite charm i Daves naiva väg till hjältestatus. En charmig galenskap skulle jag vilja säga kännetecknar de två första delarna.

Sedan blir det lite väl mycket köttande för min smak och serien tappar lite av det som var dess styrka i början. Det är dock bara en tillfällig svacka för femte och sjätte delen är riktigt, riktigt bra. Och helt olika, dels lite skönt snack mellan två nördiga superhjältar, dels en jävligt otrevlig far-dotter relation. Den sjätte delen är den starkaste och vidrigaste i hela samlingen tack vare några suveränt obehagliga scener. Jag ska inte gå in mer på vad som händer sedan för det vore att spoila det för den som inte läst Kick-Ass och det vill jag inte vara skyldig till.

John Romita Jr gör ett suveränt jobb med teckningarna, både vad gäller de vardagliga scenerna och våldskoreografin. Även färgläggning och tuschning är riktigt bra, så rent visuellt är det bara tummen upp. Millars manus innehåller ett överflöd av blinkningar till superhjältegenren men det känns som att det är på en rätt basic-nivå så även en relativ superhjälteanalfabet som jag hänger med. Millar ger dessutom onekligen lite olika vinklingar på hur ett fanboyskap kan utvecklas. Karaktärsskildringen är överlag bra och framförallt lyckas Millar ge de tre huvudkaraktärerna ett visst djup mitt i allt våld. Vändningarna i berättelsen överraskar mig men jag brukar å andra sidan bli överraskad. Så långt låter det som att Kick-Ass kan vara en fullpoängare men det är den inte.

Vissa delar i historien är alltför spekulativa och osmakliga och som jag nämnde tidigare tappar historien både fokus och fart när våldet får ta överhanden. Men det förtar inte hela upplevelsen, jag sträckläste Kick-Ass och det är ett betyg så gott som något. Hade Millar hållt fast vid inledningen kunde det ha blivit en fullpoängare men trots allt är Kick-Ass bra. It doesn’t kick-ass but it’s still good.

Jag vill direkt be om ursäkt för Göteborgsvitsen på engelska men jag kunde inte låta bli. Jag tycker också att Marvel redan nu ska be om ursäkt för att det verkar bli en fortsättning. Jag tycker det borde varit slut nu.

Manus: Mark Millar
Illustration: John Romita Jr
Tusch: Tom Palmer
Färgläggning: Dean White
Förlag: Titan Books
Betyg: 4-/5

Kommentarer

  1. Henrik Ö says:

    Intressant om din upplevelse av serien i egenskap av icke-storkonsument av superhjälteserier. Jag är just en sådan storkonsument och som du säkert sett i min recension höll jag på att storkna av alla referenser…

  2. […] har diskuterats mer eller mindre febrilt i och med Rikards och Henriks recensioner av Kick-Ass, här och här) så känns det som rätt bra timing att jag dyker rakt in i hetluften med mitt utlåtande […]

  3. Tengil says:

    Upp

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...