Recensioner

Nemesis #1

måndag 12 april, kl 21:29 av 9 kommentarer

nemesis1I och med att Mark Millar-tåget varit i full rullning – ja, det är en väldigt intern ordvits för de som läst den tidning jag recenserar här – den senaste veckan (fördelar och nackdelar med Millars skrivande har diskuterats mer eller mindre febrilt i och med Rikards och Henriks recensioner av Kick-Ass, här och här) så känns det som rätt bra timing att jag dyker rakt in i hetluften med mitt utlåtande av första numret av Mark Millars och Steve McNivens nya serie, Nemesis. Lite snabb bakgrund första bara:

Första gången jag hörde talas om Nemesis var faktiskt här på Shazam då Ferdinand i januari i år tog upp den här titeln som ett Previewstips för mars. Det enda vi egentligen fick veta då var att Millar tänkte göra en serie där han till sig själv ställt frågan What if Batman was The Joker?. Inte ordagrant då såklart, utan snarare vad som hade hänt om vi slagit samman de bådas förutsättningar i en och samma person och släppt lös resultatet i verkligheten. Cool idé, iallafall på papperet. Gällande Millar som serieförfattare så kan man säga att jag står i tacksamhetsskuld till honom då det är tack vare hans Ultimates (Marvel) och The Authority (Wildstorm) som jag återvände till det serieläsande som jag i många år lagt på hyllan. Av någon outgrundlig anledning har jag ännu inte läst hans Kick-Ass eller Old Man Logan, men jag gillar den pågående Ultimate Comics: Avengers. Hur som helst, Millar ligger bra till i min bok, och jag såg fram emot att få se vad han nu tagit sig för med Nemesis.

Nemesis ges ut på Icon Comics som är Marvels dotterbolag för kreatörsägda serier (bland annat Kick-Ass, Powers och Criminal). I praktiken innebär det att Millar och McNiven kan göra precis vad de vill, med resultatet här att Nemesis faktiskt får utrymme att vara en riktigt ondsint superskurk. Världens enda superskurk är han till på köpet, men varför han valt den något udda banan får vi ingen förklaring till här. Hur som helst så är han en riktigt elak och intelligent jävel som inte verkar gå på de klassiska nitar som superskurkar alltid verkar göra annars. I det här första numret så får vi som sagt inte veta mycket mer än så, men vi får väl se om eventuella motiv och bakomliggande orsaker till Nemesis misantropiska beteende avslöjas i kommande nummer. Beskrivningen att huvudpersonen i Nemesis skulle vara som en mix av Batman och The Joker är faktiskt väldigt träffande. Tänk dig Christopher Nolans rätt mörka Batman-tolkning där Bruce Wayne istället för att bli en maskerad hämnare beslutat sig för att använda alla sina resurser för att iscensätta otroligt utstuderade scenarier där både högt uppsatta poliser och ett stort antal oskyldiga civilister får sätta livet till. Det är Nemesis i ett nötskal, och när vi här får börja följa honom så han beslutat sig för att det efter en avklarad dödsturné i Asien är dags att avrätta en väldigt populär polis i USA. Sagt och gjort, han drar dit och tar med sig död och förödelse i släptåg. Inga konstigheter för världens enda superskurk.

Jag gillar verkligen vad Millar gör i Nemesis. Att vända på konceptet att superhjältar kan utföra fantastiska saker mot alla odds till att ingen verkar kunna stoppa en självutnämnd och målmedveten superskurk funkar extremt bra, och även om idén känns väldigt enkel så funkar den i det här inledande numret väldigt bra. Vi får här betydligt mer info om Nemesis tilltänkta offer än om honom själv, men det innebär i min mening främst att man blir sugen på att veta mer snarare än att det känns torftigt. Vart vi är på väg får vi ingen större koll på, men jag får känslan av att Millar och McNiven (som är grym!) vill bjuda på en resa lite utöver det vanliga. En väldigt brutal resa ser det också ut att bli, men lite grafiskt övervåld har väl ingen dött av. Avslutningsvis, vill Millar säga något med den här spegelvändningen av superhjältegenren? Det vet inte jag, men han har med en kille som blir mosad av ett snabbtåg och en skyskrapa som välter. Det räcker väldigt bra för min del.

Manus: Mark Millar
Illustration: Steve McNiven
Förlag: Icon
Betyg: 4+/5

Kommentarer

 1. spacemonkey says:

  4+ var generöst. Konceptet roligare än utförandet tycker jag. Teckningarna är välgjorda men tråkiga. Som enskilt nummer gillade jag det inte men kommer, beroende på recensioner av följande nr, troligen ge den en chans i någon typ av samling.

  3- kan jag sträcka mig till.

 2. Jonas says:

  I det här första numret, som ju inte avslöjar särskilt mycket av vad som komma skall, är det nog främst konceptet som drar upp betyget. Bra idé i snygg paketering funkar i princip alltid för min del. Får som sagt se om det håller i längden.

 3. Henrik Ö says:

  ”Avslutningsvis, vill Millar säga något med den här spegelvändningen av superhjältegenren? Det vet inte jag, men han har med en kille som blir mosad av ett snabbtåg och en skyskrapa som välter.” *fniss* What can I say? Jag är glad att du recenserade den här så jag slapp! 😉

 4. Ferdinand says:

  Jag tycker det var en riktig besvikelse! Visst är det trevligt med Millerskt övervåld, men jag saknar humorn och attityden som funnits i mycket annat Millar skrivit. Det kan säkert utvecklas i kommande nummer men just nu känns detta bara som en intressant idé utan någon egentlig själ.

  Dock var det kul att se McNiven tuscha själv. Rätt stor skillnad mot Old Man Logan.

 5. Ferdinand says:

  Håller med om Spacemonkeys betyg, en svag trea.

 6. MP says:

  Har inte läst något av Millar men diggar Garth Ennis, stilarna verkar vara liknande?

  Vad ska man börja med om man är intresserad?

 7. Henrik Ö says:

  Ska man tvunget läsa nåt av Millar kan man ta Aztek som han skrev tillsammans med Grant Morrison…

 8. Jonas says:

  Själv har jag som jag nämnde inte läst allt av Millar (än), men ett solklart tips från mig är hans Ultimates. Bra inkörsport som inte kräver några egentliga förkunskaper.

 9. […] av att jag var den enda som faktiskt gillade vad Mark Millar och Steve McNiven tog sig för med första numret av independentprojektet Nemesis, så jag fortsätter att tycka till även om nummer 2. Då det […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...