Recensioner

Siege: Loki

tisdag 4 maj, kl 09:03 av 6 kommentarer

SiegeLokiEfter att ha läst Phonogram: Rue Britannia fattade jag verkligen inte – varför allt väsen om Kieron Gillen? Men, men… när jag såg att han skrivit en one-shot om allas vår favorit-trickster-asagud Loki som en del av Siege, tänkte jag: precis lagom format för att jag ska ge Gillen en chans till. Och dessutom ett tillfälle att se hur Gillens gamla parhäst Jamie McKelvie utvecklats som illustratör.

Det är en på det hela taget småtrevlig bekantskap. Gillen handskas bra med Marvel-universats meste lurendrejare; i Siege: Loki får vi inblick i vad det egentligen är som driver en av storskurkarna bakom Siege. För faktum är att Loki har ett motiv förutom allmänt jävelskap för att göra allt det han gör… och det presenteras snitsigt av Gillen. Lite väl pratigt stundtals, men det kanske bara är att vänta när det handlar om en typ med välsmort munläder.  Och på typiskt Marvel-vis snackar gudafigurerna klyschigt högtravande ibland, men hej! Man får ju för en gångs skull se Loki slåss, och det ordentligt. Det är värt en del. McKelvies stil passar figuren bra, hans Loki pendlar mellan överlägset hångrin och sårad oskyldighet; alla bluffmakarens standard-ansiktsuttryck fångas fint. Skönt också att han fått jobba med en bra färgläggare (Nathan Fairbairn), det ger ett mycket bättre djup åt McKelvies annars ganska perspektivlösa teckningar. Jag gillar också hans skildringar av gästkaraktärerna Mephisto, Norman Osborn och andra – särskilt kul är det att se hur Loki viskar i Norman Osborns öra… Norman tror han har koll, men jämfört med en asagud har han inte särskilt mycket att komma med.

Charmigt, småkul och oerhört lättviktigt. Köp om du inte har nåt bättre att lägga pengarna på.

Manus: Kieron Gillen
Illustration: Jamie McKelvie
Färgläggning: Nathan Fairbairn
Förlag: Marvel
Betyg: 3/5

Kommentarer

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Henrik Ornebring. Henrik Ornebring said: Vid Asgård! Jag recenserar Siege: Loki http://bit.ly/chqhqe […]

 2. Micke says:

  Offtopic men finns det åsikter om marvels iPhone-app? Jag testade den och blev positivt överaskad. Särskilt om någon får för sig att skriva serierna för att läsas i den för redan som det är så är det en lite mer filmisk upplevelse än papperstidningar.

 3. Ferdinand says:

  Smart av Marvel att hemlighålla kreatörsteamen på dessa Siege-oneshots. Hade jag vetat vid beställningstid att det var Gillen/McKelvie hade jag satt den på listan utan att tveka. Fan!

 4. Henrik Ö says:

  Micke: Recension/krönika om Marvels iPhone-app är på G…

 5. Ferdinand says:

  @Micke: Jag har bara läst en enda tidning via appen. Rent personligen gillar jag inte den typen av lösningar för att visa en serie på liten skärm. Alltså när man delar upp sidans paneler/rutor och zoomar in i dem. Förstår att det är nödvändigt, men jag föredrar att få se en hel sida åt gången än att matas av en sekvens med ruta en i taget.

  Däremot tror jag mer på appen till iPad och dess större skärm.

 6. Micke says:

  Henrik Ö: kul.

  Ferdinand: Jag tycker att det funkade rätt bra på den enda serie jag läst. Det var Astonishing X-men, den som var gratis där. Blev annorlunda men inte nödvändigtvis sämre. Blev ungefär som en blandning av tecknad film och serie. Var nåt tillfälle där man bara såg karaktären och tankeruta med nån text om ensamhet eller nåt sånt och sen utzoomning till helbild där hon står helt själv, liten i en rätt stor ruta. Som sagt tycker jag det funkade rätt bra berättartekniskt.
  Antar att det dock kräver att nån bestämmer var alla ”zoompunkter” ska vara för det.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...