Krönikor och åsikter /Recensioner

Gästrecension: X-Factor #205

måndag 24 maj, kl 23:17 av 0 kommentarer

X_FACTOR_205Om ni ser en brutal kulturtant på tåget med X-Force i händerna och mord i blick, så passa er noga, för det är troligen Sandra. Hon driver, under namnet Idiomdrottning, konstprojektet contrast+color balance där hon bland annat lägger upp sina egna serier, och här dyker hon upp i rollen som veckans gästrecensent.

X-Factor #205 är min källa till flera av veckans »Cooolt« (en nittiotalskvarleva som jag brukar haspla ur mig på en utandning när jag läser tuffa serier).

»Du gör ett misstag,« säger de till Banshee. »Inte lika mycket som ni gör,« svarar hon, »och jag ska visa var jag har ert ›flygförbud‹«. Och skriker. Skriker skriker och flyger! »Cooolt« viskar jag.

MRD är ute efter att mörda Darwin (och alla andra, för den delen). Efter att ha trixat till det med lite frän farorums-teknik (OK, OK, ibland tycker jag det är töntigt när X:en använder teknik och ibland tycker jag det är tufft) gör Darwin en Tike Alicar, säger att MRD-soldaterna är rasister. »Ni försöker utplåna mitt folk! Hur i helvete handlar det inte om ras?« Hur långt har vi kommit sedan den klassiska ranten i Green Lantern and Green Arrow #76? (»Bra att du hjälper dom lila, blå och orange:a men kan du ta och hjälpa dom svarta någon gång?«) Åh, vi har långan väg att gå.

Lyckokastet bråkar med Jamie (Multipelmannen) vid havet och frågar »Vilka är ›dom‹ egentligen?«. Jamie svarar »Dom är ›dom‹ allihopa!«

»Vad är det här för värdelös recension?« frågar du kanske. »Sandra, du spoilar ju bara allt coolt utan att säga vad det är.« Ah, men det finns mer! Jag ska inte spoila mer, men var inte oroliga, det här numret har coolt och ospoilat kvar så det räcker. Det är det mittersta av X-Factors tre inknytningsnummer till Second Coming.

Hur är numret uppbyggt? Nästan inga störiga berättarplattor (a.k.a. »voice-over«), breda rutor, vissa sidor har snålat lite med rutantalet (näst sista sidan har bara tre rutor),

Peter David fortsätter kryssa mellan rolig dialog med bra timing och halvdåliga idéer, och i det här numret är han på sin bra sida.

Manus: Peter David
Illustration: Valentine De Landro
Tusch: Pat Davidson
Förlag: Marvel
Betyg: Tufft!/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...