Recensioner

My mommy is in America and she met Buffalo Bill

lördag 19 juni, kl 07:56 av 3 kommentarer

mymommySpanska Fanfare/ Ponent Mon ger ut en del intressanta serier på engelska, på senare år framförallt manga. De har gjort en kulturgärning och för första gången, mig veterligen, publicerat fenomenale Émile Bravo på engelska. Bravo har även gjort fantastiska Spirou-albumet Spirou, le journal d´un ingénu. Bravo har här samarbetat med Jean Regnaud som skrivit manus till My mommy is in America and she met Buffalo Bill utifrån sin egen barndom. Albumet handlar om femårige Jean som bor med sin yngre bror, pappa och nanny någonstans i Frankrike 1970. Allt skulle ha varit bra om det inte hade varit för att Jeans mamma var ute och reste. Genom den lite större granntjejen börjar Jean få vykort från sin mamma. Parallellt så får man följa Jean genom vardag och ledigheter. En del vuxna beter sig konstigt runt Jean och hans bror. Jean förstår inte att de beter sig så eftersom han mamma är död. Jeans pappa har inte berättat det utan har sagt att mamman är ute och reser. Ett utdrag finns att läsa hos förlaget å albumet är nominerat till en Eisner i år.

My mommy is in America and she met Buffalo Bill är helt fantastisk och alldeles underbar. Historien berättas konsekvent utifrån Jeans horisont och det sätter tonen för albumet. Regnaud lyckas så bra med Jeans berättarröst att jag inte någon gång tänker att så här resonerar inte en femåring. Bravos underbara teckningar i en lite murrig stil förhöjer upplevelsen ytterligare. Jag har väntat i ett antal månader på att komma från post-Essex County-känslan, dvs när får jag läsa något som är lika fantastiskt, och äntligen var det dags efter en lång vandring. Det finns flera underbara sekvenser i albumet, t.ex. när Jean ska få skjuts hem av sin kompis rullstolsbundne pappa och Jean ser framför sig hur han sitter i pappans knä i rullstolen i full fart nerför en backe. Eller när en psykolog kommer till skolan och alla eleverna är rädda att de ska placeras på en skola för mindre begåvade kallas, Sess. En av eleverna tror att det innebär att de skickas till tyskarna (SS), när Jean blir inkallad får han panik och börjar berätta att hans mamma är i Amerika och har träffat Buffalo Bill. Det finns många fantastiska sekvenser i albumet. Det blev mycket fantastiskt och underbart i recensionen men är något så fantastiskt och underbart får det bli så 🙂

Manus: Jean Regnaud
Illustration: Émile Bravo
Förlag: Fanfare/Ponent Mon
Betyg: 5/5

Kommentarer

  1. Henke says:

    Omedelbart efter att ha läst recensionen lade jag en beställning på den här. Jag hoppas att den är lika bra som den verkar 🙂

  2. Simon says:

    Låter skoj! Fanfare/Ponent Mon måste vara sämsta förlaget i världshistorien på distribution och reklam; deras böcker bara dyker upp, som om ur intet…

  3. […] skildras på ett sätt som känns lika äkta som Jean Reginauds skildring av Jean i mästerverket My Mommy is in America and she met Buffalo Bill. Så vänta inte, gå in på hemsidan och läs, tipsa din lokalblaska  om att ta in den (det har […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...